Kun Chuck Norris lähti lätkimään Rennyn elokuvasta 1984 – ”V***n Harliini, sä olet tuhonnut meidän elämän!”

Renny Harlin muistelee Jäätävä polte -elokuvan vaiheita 1980-luvun puolivälissä.

27.1.2023 11:45

Renny Harlin oli 1990-luvun superjulkkis Suomessa, jota iltapäivälehdet seurasivat herkeämättä.

Vaikka kotimainen kulttuuriväki lähinnä naureskeli pitkätukkaisen pellavapään maailmanvalloitukselle, onnistui Harlin kipuamaan sensaatiomaisesti Hollywoodin kuumimmaksi ohjaajanimeksi 1980- ja 1990-luvun taiteessa.

Vielä muutama vuosi aiemmin tilanne oli ollut kehnompi. Elokuussa 1984 kaksi elokuvista innostunutta keltanokkaa – Markus Selin ja Renny Harlin – yrittivät haalia rahaa kasaan Jäätävä polte -nimistä debyyttielokuvaansa varten.

Lopulta nuorukaiset saivat kuin ihmeen kaupalla hommattua elokuvalle 17 miljoonan markan budjetin. Näillä rahoilla pääosaan palkattiin itse Chuck Norris.

Leffa koki kylmän sodan aikaisessa Suomessa kaikenlaisia vaikeuksia. Aikataulut siirtyivät ja käsikirjoitus meni viime hetkellä uusiksi. Kuin kruunuksi kakun päälle elokuva joutui sensuurin hampaisiin Neuvostoliitto-vastaisen sisältönsä takia.

Sitten tapahtui pahin painajainen. Norris perui diilin.

”Soitin Markukselle, soitin äidille. Äiti oli murheissaan ja mietti, miten minä jaksan”, Harlin kirjoittaa elämänkerrassaan. Hän muistelee tilanteen kaoottisuutta.

”Istuimme Markuksen sohvalla Lohjan pikkukaupungissa ja itkimme. Chuck oli lähtenyt, meidän amerikkalaiset kumppanimme olivat paljastuneet huijareiksi. Rahat olivat menneet kankkulan kaivoon. Markuksen vaimo Henna oli kauhuissaan. Hän raivostui ja heitti kaapista kasan kenkiä päälleni ja huusi:

”Vitun Harliini, olet tuhonnut meidän elämän!”

Lopulta Jäätävä polte -elokuvan pääosaan päätyi Chuck Norrisin poika Mike Norris.

Lisää luettavaa