Lapsuus pilattu! – Netflixin Masters of the Universe: Revelationin kakkospuolisko kyykkää pahasti

Ensimmäisen kauden alkupuolisko vihjaili, että meno saattaa muuttua, mutta mitäpä vielä.

Mitä, He-Man menee täysin filosofiseksi? Kyllä se vain niin on, että Kevin Smithin luoma Masters of the Universe: Revelation pistää aivan uudenlaisen vaihteen käyntiin ensimmäisen kauden jälkipuoliskolla.

Kyse ei ole enää pelkästä mustavalkoisesta hyvän ja pahan välisestä taistelusta, vaan mukaan tuodaan filosofisia kysymyksiä hyvyydestä ja pahuudesta, eksistentialismista, vallanhimosta sekä jumaluudesta ja ihmisyydestä.

Kuten jo kauden alkupuolisko vihjaili, käytetään sarjaa nyt vielä rohkeammin modernien teemojen parissa leikittelemiseen. Kun ensimmäinen kausi lähinnä flirttaili näillä aiheilla, mennään nyt suoraan päätyyn saakka.

Kauden toisella puoliskolla nujerretaan toksisia miesmalleja, voimaannutetaan yllättäviä naishahmoja sekä pohditaan sukupuolirooleja, kun Evil-Lynistä tulee kaikkivaltias, joka uhkaa omalla tuskailullaan kaikkea olevaisuutta. Hyvä ja paha joutuvat yhdistämään voimansa, kun uudenlainen kaaos nousee taivaanrannasta.

Eihän tämä tosiaan mitään 1980-luvun He-Mania enää ole. Fanien tuohtumus on ihan ymmärrettävää, kun näinkin yksinkertainen lelumaailmaan sijoittuva hömelö toimintasarja muutetaan syvälliseksi vertauskuvaksi modernista ajasta.

On todella vaikea sanoa kenelle Masters of the Universe: Revelation on tehty. Tiedostavat piirit eivät välttämättä He-Mania katso ja nostalgiahuuruissa pärisevät He-Man-fanit tuskin tällaista muutosta arvostavat – eikä tämä ole todellakaan enää mikään lastensarja vaan aikuisfantasiaa. Pääosassa ovat alkuperäissarjan sivuosissa hääränneet naishahmot, eivätkä Adam ja Skeletor.

Onhan tässä mukavan retroa animaatiota, ääninäyttelijätkin ovat hyviä ja toiminta on isoa, mutta silti tällainen keski-ikäinen He-Mania lapsuudessa toljottanut mies ei voi kuin huokaista pettymyksestä.

Smith väittää olevansa jättimäinen He-Man-fani, mutta iskee miekkansa kiveen pyrkimyksissään muokata lähinnä pojille suunnattuja voimafantasioita modernimpaan suuntaan. Miksei samalla vaivalla vain loisi jotain uutta, jos kerran ideoita riittää?

Ensimmäiselle kaudelle ei voi antaa näillä meriiteillä kuin kaksi tähteä viidestä.

Lue täältä kauden ensimmäisen puoliskon arvio.

Niko Ikonen

Tähdet ★★

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut