Legendaarinen elokuvaaja Robby Müller on kuollut

Lepää rauhassa.

4.7.2018 23:00

Arvostettu hollantilainen elokuvaaja Robby Müller on kuollut Amsterdamissa 78-vuotiaana. Müllerin perheen mukaan tämä kärsi vaskulaaridementiasta, eikä ollut kyennyt puhumaan tai kävelemään enää vuosiin.

Müller nousi cinefiilien tietoisuuteen viimeistään 1970-luvulla työskenneltyään ohjaaja Wim Wendersin kanssa. Kaksikko teki yhdessä elokuvat Summer in the City, The American Friend, Paris, Texas, Buena Vista Social Club sekä Michelangelo Antonionin kesken jääneen Beyond the Cloudsin.

Monet tuntevat Müllerin myös Jim Jarmuschin luottokuvaajana, joka vastasi Down by Law’n, Mystery Trainin, Dead Manin ja Ghost Dog: Way of the Samurain visuaalisesta annista. Näiden lisäksi herran valaisutaitoa voi ihailla mm. William Friedkinin ohjaamassa Elää ja kuolla L.A:ssa sekä Lars von Trierin Breaking the Waves ja Dancer in the Dark -elokuvissa. Müllerin viimeinen pitkä elokuva oli Michael Winterbottomin diginä kuvattu 24 Hour Party People.

”Hänen työnsä on ajatonta. Hän opetti minulle kaiken sommittelusta, ja lopulta minä omaksuin hänen tyylinsä. Niin iso vaikutus hänellä oli”, Friedkin sanoi Müllerista vuonna 2013.

Kuva elokuvasta Paris, Texas (1984).

Lähde: The Playlist

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia