Legendaaristen elokuvantekijöiden uutuuskirja kertoo pohjoisen alkuperäiskansan katoavasta kulttuurista

Tunnetut dokumentaristit kirjoittivat kirjan nenetsien katoavasta elämäntavasta.

25.1.2023 23:00

Dokumentaristit Anastasia Lapsui ja Markku Lehmuskallio ovat tehneet elämäntyönsä Jamalin nenetsien katoavaa elämäntapaa dokumentoiden.

Nyt heiltä ilmestyy kirja Jäähyväiset tundralle – Siperian nenetsien matkassa, joka on tehty yhdessä Pekka Lehmuskallion ja Kirsikka Moringin kanssa.

Lapsuin ja Lehmuskallion elokuva Poron hahmossa pitkin taivaankaarta esitetään 1.2.2023 osana Docpoint-dokumenttielokuvafestivaalia.

Nenetsit ovat Venäjän federaation suurin uralilaiseen kieliryhmään kuuluva alkuperäiskansa. Heistä suurin osa asuu Jamalissa, joka on Pohjois-Siperiassa vauhdilla sulavien merijäiden ja ikiroudan välissä sijaitseva myyttinen maa. Pohjoiset kansat ovat aina joutuneet kamppailemaan elämänsä ja elinkeinojensa puolesta. Nyt heidän tilanteensa on vaikeampi kuin koskaan. Arktinen syvämuisti, sukupolvelta toiselle siirtyvän tiedon ketju, on katkeamassa.

Lehmuskallio on dokumentoinut nenetsien katoavaa kulttuuria 1990-luvulta lähtien. Hän on tehnyt yhteensä 28 elokuvaa, joista 18 yhdessä Anastasia Lapsuin kanssa. Mutta aika on tehnyt tehtävänsä – elokuvantekijät jättävät jäähyväisiä tundralle. Uutuuskirja Jäähyväiset tundralle kuvaa pohjoista elämäntapaa nomadikulttuurin ja poronhoidon viimeisellä reunalla.

”Matkasimme lumituhruisella tundralla, jolta ei erottanut maata, ei taivasta, oli vain luunvalkoinen tila, johon yllättäen ilmestyi poropaimen valjakkoineen – ja sitten hän oli poissa. Näky oli minulle ennen kokematon, kangastuksen omainen, pelottavakin. Näky oli niin voimakas, että se synnytti elokuvan Poron hahmossa pitkin taivaankaarta”, Markku Lehmuskallio kertoo tiedotteessa.

Kirjassa Anastasia Lapsui, syntyperäinen nenetsi, kuvaa ainutlaatuisesti šamaanirituaalin ja johdattaa nenetsien maailmankuvaan, jossa kaikelle on oma jumalansa ja jossa elämällä on tarkoin määrätty ikiaikainen rytminsä.

Lapsui on tehnyt kymmeniä dokumentteja ja näytelmäelokuvia arkaaisen pohjoisen kulttuurin ja modernin teknologian törmäyksistä yhdessä Markku Lehmuskallion kanssa. Elokuvissa ovat läsnä Lapsuin oman elämän kokemukset.

Kirjan runsas kuvitus on Pekka Lehmuskallion kamerasta.

 

Lisää luettavaa