Lumikko vei potin Tampereella

14.3.2010 19:11

Tampereen elokuvajuhlien kansainvälisen kilpailun Grand Prix’n voitti Miia Tervon Lumikko. Elokuva pohjautuu nuoren tytön ja Pekka Saurin puhelinkeskusteluun Yövuoro-radio-ohjelmassa.

Lumikko on vasta kolmas suomalainen elokuva, joka on napannut Grand Prix’n. Aikaisemmin palkinnon ovat voittaneet Hannu Peltomaa elokuvallaan Rantojen miehet (1971) sekä PV Lehtinen elokuvallaan Hyppääjä (2000).

Parhaan animaation palkinnon sai Gudrun Krebitzin I know you (2009, Saksa, Itävalta). Parhaana fiktiona palkittiin thaimaalainen Tiang naa noi koi rak (2009), jonka on ohjannut Wichanon Somumjarn. Paras dokumenttipalkinto jaettiin kahden elokuvan kesken, jotka ovat Philip Widmanin Destination finale (2008, Saksa) ja Jay Rosenblattin The Darkness of Day (2009, Yhdysvallat).

Kansainvälinen tuomaristo jakoi kaksi kunniamainintaa. Ne saivat italialaisten Antonio Piazzan ja Fabio Grassadonian fiktio Rita (2009) ja ranskalainen animaatio Je criais contre la vie. Ou pour elle (2009), jonka on ohjannut Vergine Keaton.

Tuomaristossa istuivat Philip Cheah (Singapore), Pablo Lamar (Paraguay), Karen Rais-Nordentoft (Tanska), Selma Vilhunen (Suomi) ja Wu Wenguang (Kiina). Yleisöpalkinnon voitti Supriyo Senin Wagah (2009, Intia).

Miia Tervon Lumikko (2009) voitti myös kotimaisen kilpailun alle 30-minuuttisten sarjan pääpalkinnon. Tuomaristo luonnehtii ohjaustyötä seuraavasti: ”Hän käyttää aineistoa taitavasti ja pitää langat koko ajan käsissään tarjoten samalla ajattelemisen aihetta katsojalle.” Arthur Franckin ja Oskar Forsténin dokumentti Ruuhka (2009) voitti erikoispalkinnon.

Yli 30-minuuttisten sarjassa pääpalkinnon sai Pia Andellin dokumentti Göringin sauva (2010). Erikoispalkintokin meni dokumenttielokuvalle, Mika Ronkaisen ohjaamalle Freetime Machosille (2010). Kunniamaininnan sai dokumentti Mies ja videokamera (2009), jonka on ohjannut Petri Hagner.

Kotimaisen tuomariston jäsenet olivat Kaarina Hazard, Heikki Jokinen ja Sirkka Möller (Saksa).

Risto Jarva -tuomaristo antoi palkintonsa Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen ohjaamalle dokumentille Miesten vuoro (2010). Miesten vuoro voitti myös yleisöpalkinnon.

Nuorisotuomariston palkinnon sai Teemu Nikin fiktio Äiti ei enää keilaa (2009) ja kunniamaininnan animaatio Benigni (2009), jonka ovat ohjanneet Elli Vuorinen, Pinja Partanen ja Jasmiini Ottelin. Opiskelijapalkinnon pokkasi A Kosovo Fairytale (2009), jonka ovat ohjanneet Mark Middlewick, Samantha Nell ja Anna-Sofia Nylund.

Tampereen elokuvajuhlien 40. juhlavuosi oli yleisömenestys. Loppuunmyytyjä näytöksiä oli sunnuntaiaamuun mennessä kaksitoista, joukossa muun muassa kotimaisessa kilpailussa esitetyt dokumentit Reindeerspotting – pako joulumaasta (2010) sekä Miesten vuoro (2010). Myös ¡Viva el corto! -ohjelmisto oli yleisömenestys, ja neljä näytöstä myytiin loppuun: Kauhua, Mexodus, Gustavo Taretto ja Ibero-Amerikka 2.

Tampereen elokuvajuhlien parhaat palat näytetään perinteiseen tapaan Kiasmassa Helsingissä 23. maaliskuuta.

Episodi/JH

Lisää luettavaa