Netflixin uusi suurtuotanto yhdistelee historiallista draamaa, toimintaa ja erotiikkaa

11.12.2014 12:06

Kymmenosainen televisiosarja Marco Polo kuvaa venetsialaisen tutkimusmatkailijan seikkailuja mongolihallitsija Kublai-kaanin hovissa. Tuottajat John Fusco ja Dan Minahan kertoivat Episodille Netflixin alkuperäistuotannon taustoista.

Teksti: Jussi Huhtala
Kuvat: Phil Bray / Netflix

John Fuscon mielestä Marco Polo on aina ollut yksi kiehtovimmista henkilöistä maailmanhistoriassa.

– Luin hänen matkoistaan jo lapsena, ja minusta hän oli kiinnostavampi kuin taruhahmot. Hän oli lähettiläs Kublai-kaanin hovissa, ja joidenkin historioitsijoiden mukaan myös vakooja. Hän kirjaimellisesti muutti historian suunnan, koska hänen päiväkirjansa inspiroi Kolumbusta lähtemään tutkimusmatkoilleen.
marco_s1_003_h

Sarja saikin alkunsa Fuscon kiinnostuksesta aiheeseen. Hän teki matkan Silkkitielle Kiinaan ja Mongoliaan ja päätti silloin että haluaa tehdä Marco Polosta sarjan.

– Palattuani kotiin tein muita töitä Harvey Weinsteinin kanssa. Selvisi että hän oli pitkään halunnut tuottaa Marco Polo -aiheisen televisiosarjan. Käynnistimme kirjoitustyöpajan, johon otettiin mukaan television parhaita kirjoittajia.

Weinstein esitteli sarjan Netflixille, joka kiinnostui aiheesta. Mukaan tuli myös Fuscon yhteistyökumppanini Dan Minahan, joka toimii yhtenä tuottajana. Minahan kehuu vuolaasti Netflixiä ja kertoo, että he saivat tehdä sarjan siten kuin alun perin halusivatkin.

– En voisi kuvitella Netflixiä parempaa paikkaa sarjalle. He rohkaisevat elokuvantekijöitä ja antavat tilaa luovuudelle.

Netflix on tuonut mukanaan uuden tavan katsoa televisiota. Minahan ei edes pidä Marco Poloa televisiosarjana.

– Se ei ole enää televisiota. Voit katsoa jakson kerrallaan tai vaikka kolme jaksoa jos haluat. Meidän mielestämme Marco Polo on tavallaan kymmentuntinen elokuva.

marco_s1_015_h

Netflixin sarjojen tapaan koko kymmenosaisen sarjan voikin katsoa yhdellä istumalla. Minahanin mukaan se sopii hyvin nykyiseen elämäntyyliin.

– Monet viettävät päivänsä monitorin ääressä, oli sitten töissä pankissa tai kaupassa. Kun menee kotiin on oltava valinnanvapaus siihen, mitä haluaa katsoa. Kymmenen tuntia valmista katsottavaa on elokuvantekijöille ja tuottajille iso määrä, mutta se on todella jännittävä toimintamalli.

Marco Polo on Netflixin historian kallein tuotanto ja yksi kaikkien aikojen kalleimpia sarjoja. Sen on sanottu maksaneen peräti 90 miljoonaa dollaria. Tuottajat eivät kuitenkaan halua puhua rahasta.

– Me toteutamme tässä unelmaamme. Netflix rohkaisee meitä unelmoimaan ja kenties myös ilmoittaa siinä vaiheessa kun me unelmoimme liikaa, Minahan sanoo.

Nimiroolin esittäjän löytäminen oli Fuscon mukaan erittäin haastavaa. Marco Poloa etsittiin maailmanlaajuisella hakuprosessilla.

– Olimme lähellä kuvausten alkua, mutta emme olleet täysin vakuuttuneita yhdestäkään kandidaatista. Yhdennellätoista hetkellä kävimme uudestaan läpi Italiassa kuvattuja nauhoja ja tajusimme, että eräs henkilö oli mennyt meiltä ohi. Hän oli Lorenzo Richelmy. Se meni viime tippaan, mutta hän oli juuri oikea tyyppi. Nuori näyttelijä on sekoitus viattomuutta, itsevarmuutta, charmia ja energiaa.

marco_s1_006_h
Sarjassa nähdään vaikuttavia toimintakohtauksia. Fuscon mielestä itämaiset taistelulajit ovat osa Marcon tarinaa.

– Kublai-kaani kokosi parhaat soturit eri kulttuureista, ja 1200-luvulla Kiinassa oli käytössä Shaolin-temppelin kungfu- ja wu tang -tyylit. Lisäksi Mongoliassa oli oma taistelulajinsa, mongolialainen paini. Palkkasimme Brett Chanin, joka on nuori ja nouseva kamppailulajien koreografi. Hän toi mukanaan tuoretta näkemystä.

Sarjassa on mukana on myös runsaasti erotiikkaa, mikä Fuscon mukaan on toinen olennainen osa Marco Polon tarinaa.

– Marco Polon kertomuksista selviää, että hän koki matkansa aikana seksuaalisen heräämisen. Hän uhraa kirjoituksissaan suuren osan erotiikalle Kublai-kaanin hovissa ja jalkavaimojen maailmassa. Mielestämme se on kuin eroottista taijia tai kungfua, koska siihen liittyy itämaista kauneutta. Emme halunneet olla vulgäärejä tai shokeerata, vaan seksi oli luonnollinen osa Marco Polon matkaa.

Mikäli sarjasta tulee menestys, sille varmasti odotetaan jatkoa. Fuscon ja Minahanin mukaan mahdollisesta seuraavasta tuotantokaudesta päättää Netflix, mutta ainakaan materiaalista ei ole puutetta.

– Marco Polo vietti Aasiassa 17 vuotta, ja tuo aika on seikkailujen aarreaitta, Fusco kertoo.

Marco Polo saa ensi-iltansa Netflixissä perjantaina 12.12. klo 10.01. Ensimmäisen tuotantokauden kaikki 10 jaksoa julkaistaan kerralla.

Lisää luettavaa