Martin Scorsese muistelee Ray Liottaa, hetkeä jolloin tiesi haluavansa hänet Mafiaveljiin ja surullista hetkeä kuvauksissa

Ohjaaja katuu, ettei ehtinyt työskennellä hänen kanssaan toista kertaa.

27.6.2022 09:01

Ohjaaja Martin Scorsese kirjoitti The Guardianiin muistokirjoituksen vastikään kuolleesta näyttelijä Ray Liottasta. Liottan tunnetuin rooli lienee läpimurto, jonka hän teki Scorsesen vuoden 1990 elokuvassa Mafiaveljet.

”Meillä oli ongelmia saada Mafiaveljet tehtyä. Se oli urani suvantovaihetta, eivätkä studiot olleet varsinaisesti riemuissaan päästessään työskentelemään kanssani”, Scorsese muistelee. Päähenkilö Henry Hillin rooliin täytyi löytää juuri sopiva näyttelijä – vaarallinen, mutta haavoittuvainen.

Scorsese sanoo olleensa, kuten kaikki muutkin elokuva-alalla, ällikällä lyöty, kun näki Liottan roolisuorituksen Jonathan Demmen Vaarallisessa tyttöystävässä. Scorsese sanoo, että hetki jolloin tajusi haluavansa Liottan Henry Hilliksi, tapahtui Venetsian elokuvajuhlilla. Liotta yritti lähestyä Scorsesea, joka oli hotellin aulassa matkalla haastatteluun.

Liottan lähestyessä turvamiehet estivät pääsyn ohjaajan luokse. Liotta ei alkanut mahtailla, vaan hyväksyi tilanteen ”hiljaisesti ja rauhallisesti”. Scorsese ja Liotta viestivät toisilleen katseilla, että juttelevat myöhemmin. ”Katsoin sitä hyvin läheltä ja näin hänen hoitavan tilanteen hiljaisella auktoriteetilla ja todellisella eleganssilla”, ohjaaja muistelee ja sanoo, että juuri sitä rooli kaipasi.

Scorsese muistelee myös hetkeä kuvauksissa, joka on painunut hänen mieleensä. Kohtauksessa Henry, Tommy (Joe Pesci) ja Jimmy (Robert De Niro) ovat tehneet ensimmäisen ison keikkansa onnistuneesti. Kun kohtaus oli tarkoitus kuvata, Scorsese kuuli Liottan saaneen huonoja uutisia.

”Menin asuntoautoon, jossa hän oli täysin poissa tolaltaan. Hänen äitinsä oli kuolemaisillaan. Muistan kuinka hän hoki äidin adoptoineen ja kasvattaneen hänet, ja kuinka hän on ihanin nainen maailmassa. Miksi hänellä on se kamala syöpä, miksi?”

Scorsese kehotti Liottaa lähtemään äitinsä luokse, mutta näyttelijä halusi kuvata kohtauksen ensin. Vaikka kohtauksen oli tarkoitus olla iloinen, kanssanäyttelijät samalla surivat Liottan kanssa – kohtauksessa naurettiin ja juhlittiin, mutta samalla surtiin. ”Ray teki kohtauksen niin kauniisti, ja lähti sitten rakkaan äitinsä luokse. Se oli harvinaislaatuinen tilanne.”

Scorsese katuu, että ei ehtinyt työskennellä Liottan kanssa enää. Se oli useasti mielessä, mutta aikataulut ja projektit eivät käyneet yksiin. ”Toivon myös, että olisin tavannut hänet vielä kerran. Olisin voinut kertoa, kuinka paljon yhteistyömme merkitsi minulle. Mutta ehkä hän tiesi sen. Toivon niin.”

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia