Marvel tekee sen taas: Hawkeye on pätevä lisäys Disney Plus -sarjakokoelmaan

Vielä mahtuu uutta MCU-sisältöä tähän vuoteen.

23.11.2021 19:01

Marvelin neljäs julkaisuvaihe on ollut vauhdikkaasti päällä koko tämän kuluvan vuoden ajan. Keskiviikkona 24. marraskuuta on jälleen aika lähteä uuteen supersankariseikkailuun. Hawkeye, järjestyksessään viides MCU:hun pohjaava televisiosarja, aloittaa tarinansa Disney Plussassa peräti kahden jakson siivittämänä.

Hawkeye kiidättää katsojansa talviseen New Yorkiin, jonka joulunajan rauha alkaa järkkyä väkivaltaisuuksien purkautuessa yllättäen kaupungin kaduille. Näiden räjähtävien tapahtumien keskiöstä löytävät pian itsensä nuori ja rempseäluonteinen Kate Bishop (Hailee Steinfeld) sekä hänen Avengers-suosikkinsa Hawkeye eli Clint Barton (Jeremy Renner). He joutuvat nopeasti yhä syvemmälle vaarallisen vyyhdin selvittelyyn, mutta yhteistyö tuntuu myös tarjoavan molemmille varteenotettavia tilaisuuksia löytää uusia perspektiivejä elämään.

Pääkaksikko toimii alkutuntumalla rooleissaan mainiosti: Steinfeldin keveän humoristinen suoritus sopii erinomaisesti Rennerin rauhallisemman ja maanläheisemmän otteen kumppaniksi. Heidän keskinäistä dynamiikkaansa on hauska seurata ja sarja onnistuukin hyvin alleviivaamaan sekä heidän yhtäläisyyksiään että eroavaisuuksiaan.

Positiivista on myös se, että sarja sidotaan heti kättelyssä hyvin vahvasti osaksi Marvelin aiempien tuotantojen jatkumoa – erityismaininta tässä yhteydessä Avengersille ja Endgamelle – mutta se ei silti vaikuta haukkaavan liian suurta palaa juonensa koon suhteen. On virkistävää päästä vaihteeksi seuraamaan katutason toimintaa kaiken franchisen eeppisemmän skaalan tuoksinnan välissä.

MCU-sarjat ovat kuitenkin toimintansa lomassa kaikki pureutuneet tahoillaan myös tärkeisiin ja syvällisiin teemoihin kuten traumaan, rasismiin ja vapaaseen tahtoon. Hawkeyessä ainakin omien toiveiden ja yhteiskunnan odotusten välisten ristiriitojen voidaan nähdä nousevan oleellisesti tarinan keskiöön. Onkin mielenkiintoista päästä seuraamaan kuinka tätä aspektia tullaan viemään vielä eteenpäin tulevien jaksojen puitteissa.

Loput neljä Hawkeye jaksoa ilmestyvät Disney Plussaan aina keskiviikkoisin.

Ira Hurskainen

Tähdet ★★★

Lisää luettavaa