”Me luultiin että tämä on vain lokaali leffa” – Elämäkerta paljastaa Dome Karukosken uran uskomattomat käänteet

Koulukiusatusta lapsesta tuli suomalaisen elokuvan uusi toivo.

6.5.2020 10:58

Kalle Kinnusen ja Matti Rämön kirjoittamassa Hymypoika-kirjassa kerrotaan, miten Dome Karukoski teki pitkän matkan suomalaisesta pikkukylästä Hollywoodiin. Elämäkerta on täynnä kiinnostavia yksityiskohtia ohjaajan uran varrellta. Tässä poimintoja A:sta Ö:hön.

A

Vuonna 1999 valittiin Taideteollisen korkeakoulun elokuvaohjaajalinjalle kolme opiskelijaa: ALLI Haapasalo, Dome Karukoski ja Lauri Nurkse. Tehtyään kandidaatin lopputyön Haapasalo sai opiskelupaikan New York Universitystä ja muutti Yhdysvaltoihin jatkamaan opintojaan.

”Dome oli vakuuttava ja hurmaava. Lauri Nurkse oli todella pätevä. Itse en kokenut olevani valmis ohjaajaksi. Halusin opiskella optimistisemmassa ja vapaammassa ilmapiirissä”, Haapasalo kuvailee.

Sittemmin Haapasalo on ohjannut muun muassa Anja Snellmanin kirjaan perustuvan elokuvan Syysprinssi (2016).

B

Aleksi BARDY on elokuvatuottaja ja -käsikirjoittaja, jolla on ollut merkittävä rooli Domen uralla.

”Soitin Aleksille, että terve, muistatko kun tavattiin elokuvakoulun 40-vuotisjuhlissa. Kerroin, että olin juuri valmistumassa ja tarvitsisin töitä. Aleksi sanoi, että totta kai hän muisti – ja kutsui palaveriin”, Dome kertoo.

Bardyllä ei tosiasiassa ollut Domesta mitään muistikuvaa, mutta hän ei myöntänyt sitä puhelimessa. Palaveri johti Domen esikoisohjaukseen Tyttö sinä olet tähti.

C

Peter CHERNIN on maineikas Hollywood-tuottaja ja entinen Fox-elokuvastudion johtaja, joka toimi Tolkien-elokuvan tuottajana. Chernin on Tolkienin lisäksi tuottanut myös muun muassa uudet Apinoiden planeetta -elokuvat.

D

DOMEN oikea etunimi on Thomas. Kun hän oli 12-vuotias, hänellä oli pioneerileirillä verryttelyhousut, joiden lahkeessa luki ”Domino”. Kaksi vuotta vanhempi Mari väänsi siitä lempinimen Dome.

E

ERIN Dickerson on Domen sisarpuoli ja George Dickersonin nuorin lapsi.

F

FOX Searchlight on laatuelokuviin erikoistunut amerikkalainen elokuvastudio, joka tuotti Tolkienin. Se oli aikaisemmin 20th Century Foxin sisaryhtiö. Nykyään studion omistaa Disney, ja sen takia nimestä pudotettiin vuoden 2020 alussa Fox-sana pois.

G

Domen isä GEORGE Dickerson (1933–2015) tunnettiin näyttelijänä ja runoilijana. Yhdysvaltalainen Dickerson tapasi Ritva Karukosken Jerusalemissa vuonna 1976, ja saman vuoden joulukuussa syntyi heidän poikansa Thomas August George Karukoski.

H

HELSINKI-filmi on Aleksi Bardyn vuonna 2002 perustama suomalainen elokuvatuotantoyhtiö, joka on tuottanut useita Domen elokuvia esikoisohjauksesta Tyttö sinä olet tähti lähtien. Nykyään Dome on yksi yhtiön omistajista.

I

Dome kaavaili Hollywood-näyttelijä ISLA Fisheriä elokuvan The Starling naispääosaan Keanu Reevesin rinnalle. Fisher on näytellyt muun muassa elokuvissa The Great Gatsby – Kultahattu, Suuri puhallus ja Yön eläimet. Elokuvan tuotanto kuitenkin kariutui budjettileikkauksiin.

J

Misha JAARI on elokuvatuottaja, joka aloitti elokuvaopinnot tuottajalinjalla samana vuonna kuin Dome ohjaajalinjalla. Heistä tuli opiskeluaikana ystäviä. Samaan piiriin kuului myös käsikirjoittajaopiskelija John Lundsten. Sattumalta kaikki kolme olivat suomenruotsalaisia.

K

Legendaarinen puolalaisohjaaja Krzysztof KIEŚLOWSKI on Domen esikuvia. Opiskeluaikana Dome sanoi tavoittelevansa elokuvatyyliä, joka olisi ”Kieślowski ripauksella komediaa”.

L

Vuonna 2013 ilmestynyt LEIJONASYDÄN on Domen toiseksi menestynein elokuva Suomessa Napapiirin sankarien jälkeen. Uusnatsin ja tummaihoisen pikkupojan tarina keräsi noin 200 000 katsojaa. Elokuva sai suurta huomiota Toronton elokuvajuhlilla, ja sen myötä Domelle alkoi avautua mahdollisuuksia kansainvälisenä huipputekijänä. Veljeksiä esittävät Petér Franzen ja Jasper Pääkkönen saivat elokuvan ansiosta roolit Viikingit-menestyssarjassa.

”Me luultiin, että tämä on vain lokaali leffa – itäsuomalaisia uusnatseja on vaikea viedä maailmalle”, Dome muistelee.

M

Tuottaja Markus Selin ja Solar Films kehittelivät pitkään elokuvaa marsalkka MANNERHEIMISTA. Ison budjetin elämäkertaelokuvan ohjaajaksi oli ensin lupautunut Renny Harlin, mutta vuosia kestäneiden vaikeiden rahoituskuvioiden jälkeen ohjaaja piti vaihtaa, ja Selin tarjosi pestiä Domelle. Elokuvan rahoitusta ei koskaan saatu kokonaan kasaan, ja Mannerheim-hanke vähitellen hiipui. Sen sijaan Dome ohjasi Leijonasydämen.

N

NAPAPIIRIN sankarit (2010) on Domen neljäs ohjaustyö. Elokuvan tarina alkoi syntyä vuonna 2004, kun käsikirjoittaja Pekko Pesosen vaimo patisti häntä ostamaan videokameran. Rahapulasta kärsinyt Pesonen ei saanut hankittua kameraa, ja vaimo alkoi jo uhkailla häntä joulupyhien perumisella. Kesällä 2005 Pesonen  matkusti Domen kanssa Berliiniin työstämään ideasta käsikirjoitusta, jonka nimi oli aluksi Tikipoksi.

Käsikirjoitusta viilattiin vuosia, koska tuottaja Aleksi Bardy ja Dome eivät olleet tyytyväisiä tekstiin, vaikka versioita tehtiin useita. Pesosen mukaan kolmikko piti hankkeelle ainakin kahdet hautajaiset.

”Kun ilta sitten piteni ja oluita oli otettu useampikin, joku meistä aina keksi, että jos kuitenkin vielä yritettäisiin”, Pesonen muistelee.

O

Vuonna 2014 syntynyt OLIVER Karukoski on Domen ja hänen vaimonsa Nadian ensimmäinen lapsi. Heillä on myös vuonna 2019 syntynyt tytär.

P

Pekko PESONEN on käsikirjoittanut Domen elokuvat Tyttö sinä olet tähti ja Napapiirin sankarit. Hän on kirjoittanut myös Domen ohjaaman minisarjan Veljet.

Pesonen opiskeli käsikirjoittamista elokuvataiteen laitoksella Domea kolme vuotta ylemmällä vuosikursilla. Hän oli ennen Tyttö sinä olet tähti -elokuvaa saavuttanut mainetta tv-elokuvan Gourmet Club (2004) ja Aleksi Salmenperän ohjaaman Lapsia ja aikuisia (2004) -elokuvan käsikirjoittajana.

Q

Miltähän Mielensäpahoittaja olisi näyttänyt QUENTIN Tarantinon ohjaamana?

Kun Solar Films päätti tehdä Tuomas Kyrön luomasta hahmosta elokuvan, Dome haluttiin sen ohjaajaksi.

”Mietin, että miksi. Mielikuvani Karukoskesta liittyivät Tyttö sinä olet tähteen ja Napapiirin sankareihin. Olin pitänyt noista elokuvista, mutta en nähnyt yhteyttä Mielensäpahoittajaan. En kyllä tiedä, kuka muu ohjaajahaaveeni sitten olisi ollut, kun Quentin Tarantino ja Francis Ford Coppola eivät olleet käytettävissä”, Kyrö kertoo.

R

Keanu REEVES ja Dome tapasivat joulukuussa 2016 Los Angelesissa. Heidän piti tehdä yhdessä Hollywoodin mittakaavalla pienimuotoinen draama nimeltä The Starling, josta Reeves oli erityisen kiinnostunut.

Vertauskuvallinen tarina kertoo lapsensa menettäneestä pariskunnasta. Reevesin naisystävä oli kuollut auto-onnettomuudessa vuonna 2001. Sitä ennen he olivat yrittäneet saada lasta, mutta vauva syntyi kuolleena. The Starlingin tekemisestä käytiin neuvotteluja vuonna vuosina 2016 ja 2017, mutta elokuvan teko kariutui budjettiongelmiin.

S

SOLAR Films on 2000-luvun menestynein suomalainen elokuvayhtiö, ja sen keulahahmo Markus Selin soitti Domelle heti nähtyään tämän esikoiselokuvan Tyttö sinä olet tähti. Seurasi filmatisointi Leena Landerin romaanista Tummien perhosten koti, vaikka Dome oli suunnitellut jatkavansa yhteistyötä Helsinki-filmin kanssa ja mielessä oli elokuva, joka kulki työnimellä Tikipoksi. Tummien perhosten koti sai ensi-iltansa tammikuussa 2008, ja se keräsi 113 898 katsojaa. Tikipoksista tuli myöhemmin Napapiirin sankarit.

T

Keväällä 2017 Dome oli palaamassa New Yorkista Los Angelesin kautta Helsinkiin, kun The Starlingin tekeminen oli kariutunut. Domen agentti pyysi häntä jäämään Los Angelesiin, sillä hänelle oli tarjolla projekti, joka kertoisi J.R.R. TOLKIENIN kasvuvuosista. Dome oli saanut käsikirjoituksen jo aiemmin ja tavannut elokuvan tuottajat. Hän oli olettanut ettei enää kuule hankkeesta, sillä hän oli lähinnä purkanut käsikirjoituksesta löytämiään ongelmia. Nyt tuottajat halusivat tavata hänet uudestaan, sillä he halusivat Domen ohjaavan elokuvan.

Tolkien kuvattiin Liverpoolissa, Oxfordissa ja Manchesterin seudulla syys–joulukuussa 2017, ja se sai ensi-iltansa keväällä 2019.

U

Nancy UTLEY on Tolkienin tuottaneen Fox Searchlightin johtaja. Hän on johtanut yhtiötä vuodesta 2009 alkaen, ja hän on jatkanut johdossa myös sen jälkeen, kun Disney osti yhtiön ja Fox-sana pudotettiin nimestä pois.

V

Elokuvataiteen osastolla elokuvauksen lehtorina toiminut Esa VUORINEN oli mukana uudistamassa suomalaista elokuvaa Domen opiskeluaikana.

”Vuorinen puhui suomalaisesta elokuvasta navankaiveluna. He (Vuorinen ja professorina toiminut Lauri Törhönen) halusivat opettaa meidät tekemään pätevää valtavirran elokuvaa, sellaista mitä suomalaiset eivät vielä juurikaan tehneet”, muistelee Alli Haapasalo, joka opiskeli Domen kanssa ohjaajaksi samalla vuosikurssilla.

W

Puolalainen WARSAW International Film Festival on yksi monista kansainvälisistä festivaaleista, joita Tyttö sinä olet tähti kiersi. Lisäksi elokuva nähtiin myös muun muassa Berliinin elokuvajuhlien Generation-sarjassa sekä arvostetuilla Tribecan-elokuvajuhilla New Yorkissa.

X

Mikä on Domen X FACTOR: menestyksen salaisuus, se jokin? Aleksi Bardyn vastaus on se, että Dome on ’good in the room’, eli hän pärjää palavereissa.

”Hollywood-maailmassa on pystyttävä puhumaan innostuneesti ja osoittamaan tunteita ja ajatuksia nopeassa tempossa. Kun tuottajat katsovat ohjaajaa palaverihuoneessa, he miettivät, että tuo tulee olemaan jotain sen tyyppistä kuin kuvatessakin. Innostuneisuudellaan Dome alun perin vaikutti myös minut”, Bardy kertoo.

Y

Harri YLÖNEN on toiminut Domen kaikkien elokuvien leikkaajana vuoden 2003 lyhytelokuvasta Käytösrangaistus alkaen.

Z

Dome, ZAIDA Bergroth ja J-P Valkeapää ovat 2000-luvun merkittävimpiä suomalaisia ohjaajia. Ennen kuin heidän uransa lähti käyntiin, he käsikirjoittivat ja ohjasivat yhdessä lyhytelokuvan Hiivattomat, jossa parodioidaan Levottomat-elokuvaa. Koominen lyhytelokuva toteutettiin ryhmätyönä kahdessa viikossa.

Å

Ruotsalainen Å on Domelle tuttu kirjain, sillä hänen kotikielensä oli ruotsi. Sen takia Domea haukuttiin koulussa hurriksi. Dome oli syntynyt vuonna 1976 Kyproksella, mutta vuonna 1980 äitinsä muutti Domen kanssa Lepsämään, missä ei juuri ollut suomenruotsalaisia. Lepsämä on pieni maalaiskylä Uudellamaalla, ja sen piti olla aluksi vain väliaikainen kotipaikka, mutta se jäi lopulta pysyväksi.

Ä

Domen ÄITI Ritva Karukoski syntyi Viipurissa vuonna 1937. Perheen isä kaatui talvisodassa, ja äiti ja kolme tytärtä evakuoitiin Helsinkiin, minne he jäivät asumaan. Ritvan äiti oli suomenkielinen, mutta suvussa oli suomenruotsalaisia juuria, joten Ritva ja hänen kaksi siskoaan kävivät ruotsinkielistä koulua.

Ritva haaveili jo lapsena ulkomaankirjeenvaihtajan urasta. Vuonna 1959 hän pestautui ulkoministeriöön, ja pari vuotta myöhemmin hän muutti Israeliin. Hän työskenteli ensin lähetystövirkailijana ja myöhemmin vapaana toimittajana Yleisradiolle seuraten Israelin, palestiinalaisalueiden ja Kyproksen tilanteita.

Naispuolinen kirjeenvaihtaja oli 1970-luvulla harvinaisuus, mutta Ritva Karukoski sai epätodennäköisen haaveensa toteutettua.

Ö

Aakkoset päättävä Ö-kirjain on viimeinen kirjain myös nimessä KYRÖ. Solar Filmsin Markus Selin ehdotti Domelle vuonna 2012, että hänen pitäisi ohjata Tuomas Kyrön luomasta Mielensäpahoittaja-hahmosta elokuva.

”Kysyin, onko tämä joku karvahattufarssi. Selin vastasi lyhyesti, kuten hänellä on tapana, että ei ole, vaan siitä tulee mahtava”, Dome muistelee.

Lisää luettavaa