Michael Moorelle on käynyt kuin Pahkasika-lehdelle – Todellisuus on tarua hupaisampaa

Michael Moore on entisensä, mutta maailma ei.

Huumorilehti Pahkasian päätoimittajalta Markku Paretskoilta kysyttiin aikoinaan, miksi lehti lopetettiin. Syyksi hän ilmoitti, että lehti kävi tarpeettomaksi, koska maailma oli muuttunut yhtä hulluksi kuin Pahkasika.

Michael Moorelle on käynyt samoin. Miksi katsoa Moorea tekemässä pilaa Donald Trumpin politiikasta, jos Trump tekee sen itse? Ei tarvitse kuin seurata Yhdysvaltain presidenttiä Twitterissä.

Yhdysvalloissa viime syksynä ensi-iltansa saanut Fahrenheit 11/9 ei ole osoittautunut samanlaiseksi menestykseksi kuin hänen aikaisemmat dokumenttinsa. Meillä suoraan dvd:nä ilmestyvä elokuva on saanut nimensä marraskuun yhdeksännestä, jolloin Trump voitti presidentinvaalit.

Fahrenheit 11/9 on eräänlainen jatko-osa vuoden 2004 Fahrenheit 9/11:le, jonka nimi viittasi WTC-iskuihin.

Moore on löytänyt Trumpin vaalivoitosta valtavan määrän hupaisaa ja paljastavaa arkistomateriaalia. Mooren itse kuvaamassa aineistossa teräväsanainen ohjaaja näkyy tapansa mukaan myös kameran edessä.

Osuvien musiikkivalintojen, vetävän kertojaäänen ja kekseliään leikkauksen avulla on syntynyt viihdyttävää poliittista satiiria. Hitler-kortilla pelaaminen tuntuu kuitenkin hieman liian liian helpolta keinolta, varsinkin kun kaikki vedetään muutenkin täysin överiksi.

Dvd-tallenne ei sisällä lisämateriaalia.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut