Mikä on parasta suoratoistossa juuri nyt? Tässä 27 vinkkiä leffoista ja sarjoista, jotka kannattaa katsoa!

Näillä katseluvinkeillä saat lisää valoa kevääseen!

28.2.2022 14:58

Episodin toimitus listasi 27 vinkkiä parhaista suoratoistosta löytyvistä sarjoista ja elokuvista. Nämä eivät ole niitä ilmeisimpiä valintoja, vaan mukana on tapauksia, jotka ovat saattaneet mennä monelta ohi.

1. Yleensä aikuisuuden kynnyksellä olevien nuorten oireilua – alkoholismia, huumeidenkäyttöä, syrjäytymistä ja mielenterveysongelmia – pidetään poikien juttuna. Tytöt 18 –sarjassa esitellään kuitenkin neljän nuoren tytön rajua kipuilua. Näiden tyttöjen elämä ei ole oikein lähtenyt oikealla tavalla käyntiin. Hurjaa tavaraa. (Yle Areena)

2. Kuusivuotiaana ryyppäämisen aloittanut irlantilaisen The Pogues -punkbändin nokkamies Shane MacGowan (s. 1957) ei juuri sanojaan säästele tässä rosoisessa elämäkerrassa. Johnny Depp on tuottanut Julien Templen tekemän karun rosoisen dokumentin Crock of Gold: Shane MacGowan. Tämä dokkari on pakkokatsottavaa, vaikkei Poguesin musiikista edes välittäisi. (Yle Areena)

3. Kuten nimikin jo kertoo ja Jimmy Carr itse alussa muistuttaa, stand-up-spesiaalissa His Dark Material ei moraalisia suodattimia juuri ole. Kohun keskelle nousseen komediaspesiaalin väitetään olevan Carrin viimeinen työ. Carr itse kertoo vitsailleensa hyvin paljon rankemmista aiheista jo vuosikymmen sitten – mikä on kyllä totta. Katso itse ja loukkaannu. (Netflix)

Niko Ikonen

4. League of Legends -nettipeliin pohjaavaa animaatiosarja Arcanea ei voi kehua tarpeeksi! Tunteikas juoni pysyy koko yhdeksänosaisen, kolmeen osaan jaetun kokonaisuutensa ajan kasassa moitteettomasti. Visuaalinen jälki on omintakeisen silmiä hivelevää ja musiikillinen puoli erinomainen sekin. Sarjan ääninäyttelijäkokoonpano vilisee tähtiä mm. Hawkeyesta, Luciferista sekä Harry Potteristase ansaitsee täysin IMDb-arvosanansa 9,1 sekä Rotten Tomatoes -prosenttinsa 100/96. Kakkoskausi on jo myös varmistettu fanien iloksi. (Netflix)

5. Eric Kripken (Supernatural, The Boys) aikamatkustussarja Timeless on mainiota katsottavaa. Historioitsijasta, sotilaasta sekä insinööristä koostuva tiimi matkustaa läpi ajan yrittäen estää toista tiimiä muuttamasta Amerikan menneisyyttä. Sarja kävi läpi dramaattisten tuotantokiemuroiden kirjon: NBC-kanava peruutti sarjan ensimmäisen tuotantokauden jälkeen, uusi sen kolmen päivän päästä toiselle kaudelle, perui sen uudestaan ja tilasi sille lopulta vielä kaksiosaisen finaalin. Taustamylleryksestään huolimatta Timeless pitää kuitenkin mielenkiintoa hyvin yllä ja tarjoaa uudenlaisia kurkistuksia merkittäviin historiallisiin tapahtumiin. (Netflix)

6. Klassikkosatuja moderneiksi trilleritarinoiksi yhdistelevä Tell Me a Story koukuttaa katsojansa mukavasti jännittävillä ja intensiivisillä kiemuroillaan. Antologiatyylistä sarjaa tähdittävät kumpaisellakin kaudella Paul Wesley (Vampyyripäiväkirjat) ja Danielle Campbell (The Originals), muissa rooleissa nähdään mm. Kim Cattrall (Sinkkuelämää), Carrie-Anne Moss (The Matrix) ja Eka Darville (Jessica Jones). Ensimmäinen kausi kietoo yhteen elementtejä Pienestä Punahilkasta, Kolmesta pienestä porsaasta sekä Hannusta ja Kertusta, kun taas toisen kauden inspiraationa ovat toimineet Kaunotar ja hirviö, Prinsessa Ruusunen sekä Tuhkimo(HBO Max)

Ira Hurskainen 


7. Olen joutunut muuttamaan mieltäni suoratoistopalveluista. Aikaisemmin olin pitänyt niitä turhina nykyajan hömpötyksinä kuten sähkö ja sisävessat, mutta nyt täytyy tunnustaa, että ne ovat mainio tapa löytää a) teattereista poistuneita helmiä, jotka on saattanut missata, b) varsinkin viime aikoin teattereihin tulossa olleita mutta valkokankaille päätymättömiä tapauksia ja c) kuraa mauttomilta menneiltä vuosikymmeniltä, jota myös ysäriviihteeksi kutsutaan.

In the Heights on parhaita musikaaleja aikoihin, mutta pandemian aikaan teattereissa se sai vain muutamia tuhansia katsojia. Toivottavasti nyt huomattavasti isompi määrä löytää helmen, joka yhdistää yksilö- ja yhteisötason kipuilua mitä ihastuttavimpiin laulu- ja tanssinumeroihin. (HBO Max)

8. The Kid Who Would Be King oli jossain vaiheessa tulossa teattereihinkin meilläkin, mutta sen vuoden 2019 ensi-illat Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa eivät olleet menestyksiä, joten meillä se meni suoratoistoon. Se on kuitenkin mukava koko perheen fantasiaseikkailu, jossa nykypäivän 12-vuotiaan koulupojan on ryhdyttävä keskiaikaiseksi sankariksi. (Disney Plus)

9. Jos haluaa nähdä miltä näyttää 90-luvulla valmistunut mutta 70-lukulaiselta vaikuttava scifi-komedia, kannattaa tsekata Mom And Pop Save the World. Sillä ansaitsee myös kehuskeluoikeuden ”ette ikinä usko mitä katsoin”. Valloittajaplaneetan hallitsija kaappaa perheenäidin tehdäkseen tästä puolisonsa, joten isän on pelastettava päivä Flash Gordon -tyyliin. (HBO Max)

10. Vuoden 1993 Kolme muskettisoturia -sovitus ei ehkä sovi klassikkopuristeille, mutta ainakin se on viihdyttävä. Lisäksi voi nähdä Chris O’Donnellin, Charlie Sheenin, Kiefer Sutherlandin ja Oliver Plattin nuorina sankareina vastassaan Tim Curryn ja Rebecca de Mornayn esittämät pahikset. (Disney Plus)

Jouni Vikman

11. Toimintatrillerisarja Jack Ryan kertoo Tom Clancyn klassikkohahmosta, joka on seikkailut valkokankaalla useaan otteeseen niminäyttelijöiden esittämänä. Agenttiseikkailu toimii hyvin sarjamuodossakin. Vaikka sarjaa ei varsinaisesti tuo mitään uutta genreensä, kyseessä on koukuttavaa toimintajännitystä hyvillä tuotantoarvoilla.

Ensimmäisellä tuotantokaudella CIA:n analyytikkona työskentelevä Ryan joutuu kentälle tositoimiin ja kohtaa Lähi-idän nousevan terroristijohtajan. Kakkoskaudella Ryan seikkailee Venezuelassa. 

Ryania esittää The Officessa itsensä läpi lyönyt ja viime vuosina elokuvaohjaajana kunnostautunut John Krasinski, joka tekee hahmosta sympaattisen ja hoksottimiaan käyttävän kovanaaman. Jack Ryania on ilmestynyt kaksi tuotantokautta. Kolmas ja neljäs tuotantokausi ovat tulossa. (Prime Video)

12. Vuoden 2018 rikostoimintaelokuvaa on haukuttu Heatin kopioksi, ja Den of Thieves lainaileekin surutta Michael Mannin klassikkoa. Siitä huolimatta leffa tarjoaa yllättävän pätevää ja hyvin tehyä machoiluviihdettä. Jos Heat on illallinen viiden tähden ravintolassa, Den of Thieves on laskuhumalassa ostetut grillin makkaraperunat kaikilla mausteilla. Eli tajuttoman toimiva oikeassa mielentilassa! Gerard Butler on elämänsä vedossa rähjäisenä poliisina. Jatko-osaa aletaan kuvata tänä keväänä. (Netflix, Elisa Viihde Viaplay, HBO Max, C More)

13. Ylistetty ja palkittu draamakomedia Ted Lasso on jokaisen kehunsa ansainnut. Piristävä sarja saa hymyn synkemmänkin mörököllin kasvoille.

Sarjassa amerikkalaisen jalkapallon valmentaja Ted Lasso palkataan brittijalkapallojoukkueen valmentajaksi, vaikka ei tiedä lajista yhtään mitään. Optimistinen Lasso sulattaa pian häneen nihkeästi suhtautuvien brittien sydämet ja samalla hurmaa myös katsojat. Kannattaa katsoa vaikka jalkapallo ei voisi vähempää kiinnostaa.  (Apple TV Plus)

Lauri Vuotila

14. Oscar-ehdokkaana ollut dokumentti Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom avaa Ukrainan vallankumousta ja poliittista heilahtelua länsimaiden ja Venäjän välillä vuosina 2013–2014. Tapahtumien jälkiliekki roihuaa parhaillaan ilmiliekeissä. Vuonna 2015 valmistunut dokumentti on ajankohtaisempi kuin koskaan. (Netflix)

15. En tiedä, miksi sosiaalista Werewolf-peliä mukaileva Circle on ”aina” ollut Netflixissä, koska kyseessä ei ole Netflix-leimalla varustettu tuotanto. Tieteiselokuvasta kuitenkin huokuu sen harvinaisuus, joten mahdollisuus kannattaa käyttää. Jos elokuva joskus katoaa Netflixin valikoimasta, epäilen, että se katoaa atmosfääristä kokonaan. Circle on ainut suoratoistoelokuva, jonka olen katsonut uudemman kerran. Itse asiassa jo kolme kertaa. (Netflix)

16. Episodin toimituskunta äänesti hiljattain uusimman Marvel-elokuva Eternalsin ”vuoden pettymykseksi”. En ymmärrä tällaista vastaanottoa lainkaan. Ihan kuin kaikkien Marvel-elokuvien tai sarjakuvaelokuvien olisi tarkoitus olla sitä samaa huttua, jota Marvel Studios on suoltanut yli vuosikymmenen. Sitäkö te kaikki odotitte?! Eternals on suuren mittaluokan ja aikajanan toimintadraamaa ilman liian tuttujen hahmojen painolastia. Ohjaaja Chloé Zhaon jälki näkyy positiivisesti kaikessa. Zhao palautti yliluonnolliseen maailmaan vakavammin otettavaa draamaa ja nosti rimaa kaikille tuleville trikooelokuville. (Disney Plus)

Jani Svensk

17. Valokuvaaja Meeri Koutaniemi haastattelee Irti kuvasta -sarjassa suomalaisia eri taiteenlajeja harjoittavia kuvataiteilijoita. Inspiroivassa ja tunnelmallisessa sarjassa viehättävät syvälliset keskustelut taiteesta ja tekijyydestä. Taiteilijoiden persoonat, taiteen tekemisen tyyli ja vaikuttimet taustalla avautuvat puolen tunnin jaksoissa. Kaikkiaan avartava katsaus taiteen kentälle monesta eri näkökulmasta. Sarjassa on kahdeksan osaa. (Yle Areena)

Miia Hartikainen

18. Danny McBriden luoma draamakomedia The Righteous Gemstones on tullut kolmanteen kauteensa. Se kertoo erikoisesta Gemstonen perheestä, joka pyörittää Yhdysvaltojen etelässä megakirkkoa vaihtelevalla menestyksellä mafiamaiseen tyyliin. Vaikka verisiteet ovatkin aina tärkeitä, voidaan ne yhtä helposti sivuuttaa, jos siitä on rahanteolle merkitystä. Ulospäin ollaan hartaita ja pyyteettömiä kristittyjä.

Meno jatkuu vähintään yhtä absurdeissa merkeissä kuin kahdella aikaisemmallakin kaudella. (HBO Max)

19. Ahdistunutta porukkaa -sarja sijoittuu ruotsalaiseen pikkukaupunkiin. Pankkiryöstö menee pieleen, ja ryöstäjä pakenee asuntonäyttöön ottaen näytössä olevat panttivangeikseen. Yhtäkkiä ryöstäjä tuntuu kadonneen kuin tuuleen ja jälkeen jäävät hämmentyneet paikallispoliisit ja panttivangit. Alkaa näyttää siltä, että kaikki ei ole asunnonkatsojien suhteen täysin kunnossa. Joku tietää enemmän kuin antaa ymmärtää.

Ruotsalaiset ovat sarjatuotannossaan ainakin valovuoden edellä suomalaista vastaavaa. Absurdeisiin tilihin suuntaava juoni pysyy hyvin kasassa, ja minisarjaa on mukava katsoa. (Netflix)

20. Joseph Hellerin klassikkokirjaan Me sotasankarit perustuva Catch 22 -minisarja on hieno päivitys vuoden 1970 Mike Nicholsin ohjaamaan elokuvaan. Se kertoo toisen maailmansodan aikana Sisilian saarelle sijoitetun pommikonelaivueen miehistön edesottamuksista yhä hullummaksi käyvässä sodassa, joka ei tunnu olevan kenenkään hallinnassa. Sarjamuotoisena tarinaan ja sen hahmoihin päästään paremmin käsiksi kuin sinänsä  hienossa elokuvassa. (HBO Max, C More)

21. Äkkiseltään ei tulisi mieleen, että White Gold -sarjan valkokulta voisi tarkoittaa tuplaikkunoita. Mutta Isossa-Britanniassa niin on. Kyseinen ala on saarivaltiossa, johtuen surkeasta rakennusstandardeista, suuri teollisuuden ala. Tiedän sen jopa omakohtaisesti. Juuri sellaisten uPVC-muovi-ikkunoiden kaupustelijoista tämä englantilainen hulvaton minisarja kertoo. White Gold sijoittuu 1980-luvun Essexin kreivikuntaan – kyllä, juuri sillä on myös suuri merkitys, jos tietään sen alueen asukkaiden stereotyyppisen maineen. Sarja on hyvin kirjoitettu ja näytelty ja on taatusti poliittisesti epäkorrekti parhaiden brittiperinteiden mukaisesti. Ajankuva ja etenkin sarjan musiikkiraita ovat priimaa. (Netflix)

Hannu Liekso

22. Legendaarisen Charlie Chaplinin klassikko Diktaattori on pysynyt ajankohtaisena yli 80 vuotta. Pasifismia ylistävä teos on tarkkanäköinen ja hauska, mutta tuo lopulta myös uskon ihmisyyteen. (Yle Areena)

23. Ohjaaja Ezra Edelmanin dokumentti O.J.: Made in America on poikkeuksellisen hyvä. Kuuteen osaan pätkitty dokumentti kestää yhteensä melkein kahdeksan tuntia, mikä tekee siitä kaikkien aikojen pisimmän Oscar-voittajaelokuvan. Se käsittelee O.J. Simpsonia mutta yhtä lailla myös tummaihoisen Yhdysvaltojen historiaa. Kulttuurihistorian kannalta arvokas ja mielenkiintoinen dokumentti.  (Disney Plus)

24. Ohjaaja W. Kamau Bellin tutkii ”Amerikan isää”, Bill Cosbya, mutta dokumenttisarja We Need to Talk About Cosby ei jää siihen. Cosbyn raiskauksista puhutaan suoraan ja hartaasti, mutta Bell näyttää onnistuneesti myös kolikon kääntöpuolen: Cosby esitetään myös tärkeänä kulttuuripersoonana, mistä syystä dokumentti ei jää yksipuoliseksi. Katsoja joutuu käsittelemään saman kuin dokumentin tekijät: kuinka rakastettu taiteilija paljastuu ihmishirviöksi, pohtien voiko Cosbyn taidetta tai hyväntekeväisyyttä enää arvostaa.  (Paramount Plus)

Jesse Raatikainen

25. Pierce Brosnan ja Tim Roth esittävät pääosia Abu Dhabissa kuvatussa ryöstöelokuvassa The Misfits, josta Renny Harlin sai Razzie-ehdokkuuden huonoimmasta ohjauksesta. The Misfits onkin lytätty arvioissa kunnolla, eikä suuri yleisö sitä ole noteerannut lainkaan.  Ei The Misfits kovin hyvä elokuva olekaan, mutta on se silti parempi kuin Luokkakokous 3. Harlinin leffoissa on kuitenkin aina jotain kekseliästä ja samalla viihdyttävää, ja niin tässäkin! Jos olet Rennyn fani, niin ei tätä kannata jättää väliin. Muut älkööt vaivautuko. (C More)

26. Kaikenlaisia true crime -dokumentteja julkaistaan nykyään jatkuvalla syötöllä, ja taso on hyvin vaihteleva. Viime kesänä ilmestynyt Sophie: A Murder in West Cork on sitä kiinnostavampaa osastoa. Kolmiosainen dokumenttisarja kertoo ranskalaisnaisesta, joka murhattiin brutaalisti Etelä-Irlannissa vuonna 1996. Pääepäillyksi nousi samalla seudulla asuva brittitoimittaja Ian Bailey, joka käynnisti omat journalistiset tutkimuksensa. (Netflix) 

27. How to With John Wilson on koominen, sympaattinen, älykäs ja oivaltava sarja. Ohjaaja John Wilson kuvaa ja leikkaa dokumenttisarjaansa itse ja toimii siinä myös kertojana. New Yorkissa asuva Wilson ammentaa puolituntisten dokumenttijaksojen aiheet omasta elämästään. Yleensä lähdetään liikkeelle jostain spesifistä aiheesta, kuten kadulla näkyvistä rakennustelineistä tai paristojen kierrätyksestä, mutta jakson nimi on lopulta täysin harhaanjohtava, sillä lopussa päädytään jonnekin aivan muualle. Siinä välissä on käyty kuitenkin kiinnostava matka, jossa Wilson yhdistelee kekseliäästi kuvaa ja kertojaääntä. (HBO Max)

Jussi Huhtala

Lisää luettavaa