Miksi Luke Perry sai jo 52-vuotiaana aivohalvauksen? Asiantuntijat kertoivat riskitekijöistä keski-ikäisillä

Monia syitä.

7.3.2019 13:20

Beverly Hills 90210 -tähti Luke Perry menehtyi vasta aivohalvaukseen. Häntä jäivät kaipaamaan läheiset, työtoverit ja suuri fanikunta.

Perry oli aivohalvauksen saadakseen vielä nuori – 52-vuotias. Asiantuntijat kertoivat nyt, mitkä riskitekijät saattavat aiheuttaa sen jo keski-iässä.

Syitä voi olla monia, muun muassa kiropraktikon toimenpide, urheiluvamma tai vuoristorata-ajelu. Ajelu saattaa aiheuttaa valtimon repeytymän ja verihyytymän kulkeutumisen aivoihin.

Jotkin lääkkeet voivat puolestaan yhtäkkiä supistaa tai jopa sulkea verisuonen, joka estää veren virtauksen aivoihin. Joillakin on puolestaan geneettinen taipumus aivoihin kulkeutuvien verihyytymien muodostumiseen.

Syyt eivät lopu tähän. 25 prosentilla ihmisistä on sydämessä reikä, joka voi olla joskus riskitekijä aivohalvaukselle. Sydämen rytmihäiriöt saattavat niin ikään muodostaa hyytymiä.

Nuoremmilla, joilla aivot eivät ole vielä vanhuuden vuoksi surkastuneet, aivohalvauksen vuoksi tapahtuva turpoaminen on niin ikään riskitekijä.

Perryn viimeiseksi tv-sarjaksi jäi Riverdale. Hänet nähdään myös Quentin Tarantinon tulevassa elokuvassa Once Upon a Time in Hollywood.

Lähde: Newser

Lisää luettavaa