Mitä löytyy naistenpäivänä Netflixistä? Tässä kahdeksan naisohjaajan tekemää hienoa leffaa

Maaliskuun kahdeksantena vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Sen kunniaksi etsimme Netflixistä kahdeksan naisohjaajan elokuvaa. Valitse näistä mieleisesi. Hyvää naistenpäivää!

The Hurt Locker


hurt-locker
Kathryn Bigelow oli ensimmäinen nainen, joka palkittiin parhaan ohjauksen Oscar-palkinnolla. Se tapahtui vuoden 2010 gaalassa, ja ohjaustyö oli Irakin sodasta kertova The Hurt Locker, joka palkittiin myös parhaan elokuvan Oscarilla. Pommiryhmään kuuluvista amerikkalaissotilaista kertova elokuva kertoo poikkeuksellisella tavalla sodan vaikutuksista ihmismieleen.

Top of the Lake


top of the lake
Jane Campionin (Piano) ohjaama Top of the Lake ei itse asiassa ole elokuva vaan minisarja, mutta se on niin hieno kokonaisuus, että sitä ei voi tässä yhteydessä sivuuttaa. Viime vuosien parhaimpiin kuuluva jännityssarja sijoittuu Uuteen-Seelantiin. Elisabeth Moss (Mad Men) esittää poliisia, joka tutkii 12-vuotiaan tytön katoamistapausta. Upeissa maisemissa kuvattu mystinen tarina jää pitkäksi aikaa mieleen kummittelemaan.

Lost in Translation


lostintranslation_doubletake_splash650
Sofia Coppolan toinen ohjaustyö vuodelta 2003 kertoo ikääntyvän Hollywood-tähden (Bill Murray) ja nuoren amerikkalaisen opiskelijanaisen (Scarlett Johansson) kohtaamisesta tokiolaisessa hotellissa. Coppola palkittiin Oscarilla parhaasta käsikirjoituksesta.

Lords of Dogtown


lords-of-dogtown
Catherine Hardwicken (Kolmetoista, Twilight – Houkutus) ohjaama Lords of Dogtown (2005) on tositapahtumiin perustuva elokuva kalifornialaisista skeittareista, jotka uudistivat koko rullalautailukulttuurin 70-luvulla. Nimellä Z-Boys tunnetun skeittiryhmän tarina on kerrottu myös dokumentissa Dogtown and Z-Boys.

Uneton Seattlessa


Obit-Nora Ephron-Appreciation
Nora Ephron (1941–2012) saavutti mainetta ensin käsikirjoittajana ja myöhemmin ohjaajana. Hänen erikoisalaansa olivat älykkäät ja hauskat romanttiset komediat. Ephronin suurimpiin menestyksiin kuuluu Uneton Seattlessa (1993). Meg Ryan ja Tom Hanks näyttelevät pääosia lämminhenkisessä tarinassa, jossa radio-ohjelma auttaa kahta yksinäistä ihmistä löytämään toisensa.

Fish Tank


fish-tank-DI-01
Brittielokuva Fish Tank (2009) kertoo nuoresta Miasta (vaikuttavan roolityön tekevä Katie Jarvis), joka asuu essexiläisessä betonilähiössä äitinsä ja pikkusiskonsa kanssa. Kun äiti aloittaa suhteen Michael Fassbenderin esittämän miehen kanssa, Mian elämä saa uuden käänteen. Ohjaaja Andrea Arnold tunnetaan myös vuoden 2011 Humiseva harju -filmatisoinnista.

Häiden jälkeen


haiden-jalkeen@._V1__SX1874_SY822_
Susanne Bier on Tanskan maineikkaimpia elokuvantekijöitä. Vuonna 2006 valmistunut Häiden jälkeen oli ehdolla parhaan vieraskielisen Oscarin saajaksi. Elokuvan keskushahmo on intialaisia katulapsia auttava mies (Mads Mikkelsen), joka joutuu palaamaan kotimaahansa. Eräissä häissä hän kuulee jotain, mikä muuttaa hänen elämänsä täysin.

2 päivää Pariisissa


2-paivaa-pariisissa
Ranskalais-amerikkalainen Julie Delpy tunnetaan paitsi näyttelijänä myös käsikirjoittajana ja ohjaajana. Hänen ensimmäinen pitkä ohjaustyönsä oli vuonna 2007 valmistunut romanttinen komedia 2 päivää Pariisissa. Se kertoo Delpyn ja Adam Goldbergin esittämästä pariskunnasta, jonka suhde joutuu hupaisalla tavalla koetukselle. Delpy teki elokuvalle myös jatko-osan 2 päivää New Yorkissa (2012).

Teksti: Jussi Huhtala

Aiheeseen liittyvät jutut