Miten elokuvatähti muuntautuu ammattinyrkkeilijäksi? Jake Gyllenhaal kertoo

Jake Gyllenhaal näyttelee kuvitteellista kevyen keskisarjan maailmanmestaria, Billy ”The Great” Hopea nyrkkeilydraamassa Southpaw. Billy Hopella on hieno ura, Rachel McAdamsin esittämä seksikäs ja rakastava Maureen-vaimo, ihastuttava tytär sekä ylellinen elämäntyyli.

Hyvät ajat ovat kuitenkin pian mennyttä. Rehentelevän vastustajan aiheuttama tragedia saa aikaan vastoinkäymisten vyöryn, jonka seurauksena Hope menettää kaiken elämänhaluaan myöten. Pohjalta voi nousta vain yhteen suuntaan.

Muuntautumiskykyinen Gyllenhaal jatkaa Hopen roolissa vahvoja suorituksiaan, joihin kuuluvat esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt Nightcrawler, Vangitut (2013) ja Oscar-ehdokkuuden tuonut Brokeback Mountain (2005). Southpaw-elokuvassa Gyllenhaalin fyysinen muutos ammattinyrkkeilijäksi on hätkähdyttävä tiukkaa pyykkilautavatsaa myöten. Hänen valmentajanaan toimi entinen ammattilaisnyrkkeilijä Terry Claybon, joka on myös Denzel Washingtonin nyrkkeilyvalmentaja. Näyttelijä suhtautui kovaan treeniin innokkaasti ja jopa nautti rääkistä.

– Se oli tavallaan unelmieni täyttymys, sillä opin uuden taidon. Minua opettivat ammattilaiset, jotka pistivät itsensä ja maineensa likoon puolestani. Olin hyvin motivoitunut oppimaan heiltä ja muistuttamaan mahdollisimman läheisesti oikeaa nyrkkeilijää. Harjoittelujakson, etenkin rankkojen sparraussessioiden aikana olin välillä niin uupunut, että oksensin, mutta minuutin kuluttua olin jo valmis jatkamaan. Se oli yllättävä, elimistöä sopeuttava tapahtuma, mustiin pukeutunut Gyllenhaal kertoo Four Seasons -hotellissa Beverly Hillsin kupeessa.

Intohimoinen treenaaminen oli näyttelijän mielestä välttämätöntä.

– Pelkäsin kuollakseni, että näyttäisin idiootilta kehässä. En osannut nyrkkeillä, kun aloitin. Minulla oli viisi kuukautta aikaa harjoitella. Kestää kauan ennen kuin opin uuden taidon niin hyvin, että näyttää siltä kuin olisin tehnyt sitä kuusivuotiaasta lähtien. Olen myös hyvin erilainen ihminen kuin Billy, joten tunsin alitajuisesti vastustavani roolia muiden ihmisten mukana. Käänsin kaiken epäilyn motivaatioksi ja päätin treenata kaksi kertaa päivässä ajan maksimoimiseksi.

Gyllenhaal myöntää varjonyrkkeilyn olleen kaikista vaikeinta oppia ja saada kuvitteellisen vastustajan iskemisen näyttämään vakavasti otettavalta puuhalta.

– Muuhun harjoitteluun kuului lyöntitekniikan ja liikkumisen opettelemista kehässä. Toinen puoli oli fyysisen kunnon kohottaminen sparrauskuntoon. En todellakaan voi sanoa, että treeni olisi ollut tuskallista tai rankkaa, kun ajattelen, mitä kaikkea maailmassa tapahtuu. Olen hyvin onnellisessa asemassa, ja tämä oli minusta hauskaa, näyttelijä vakuuttaa.

Teksti: Johanna Juntunen, Los Angeles

Lue lisää Southpaw-elokuvasta uudesta Episodista 8/2015. Ilmestyy perjantaina 21.8.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut