Näillä elokuvaohjaajilla ei ole asiaa kotimaahansa – ”Tämä on hinta siitä, että puhuu totta”

Iranilaiset naisohjaajat kertoivat kokemuksistaan Sundancen elokuvajuhlilla.

24.1.2023 09:00

Maryam Keshavarz, Noora Niasari ja Sierra Ulrich ovat kaikki julkaisseet uuden elokuvan, jotka näytetään Sundancen elokuvajuhlilla, Yhdysvaltain Utahissa.

Naisilla on muutakin yhteistä: he eivät voi palata kotimaahansa, koska Iranin teokraattinen hallinto kieltää elokuvaohjaamisen naisilta.

Niasarin ohjaus on draamaelokuva Shayda, Keshavarzin ohjaus musikaali/perhedraama The Persian Version ja Ulrichin dokumenttielokuva Joonam.

”En voi mennä takaisin kotiin. Tai voin, mutta en pääsisi enää pois”, kertoo Keshavarz.

Asia kävi selväsi vuoden 2011 esikoisohjauksen Circumstance jälkeen. Se kertoi iranilaisista teinitytöistä, jotka rakastuvat. Elokuva voitti Sundancen yleisöpalkinnon.

Myöskään Niasarilla ei ole asiaa kotimaahansa.

”Joskus taiteilijan on tehtävä valintoja. Tilanne on vaikea, varsinkin kun perhe on kotimaassa. Kai se on hinta siitä, että puhuu totta”, Niasar kommentoi.

Ulrich kasvoi maaseudulla Vermontissa, jonne hänen vanhempansa pakenivat juuri ennen Iranin vuoden 1979 vallankumousta.

”Mitä enemmän puhut asioista rehellisesti taiteilijana, sitä selvemmäksi käy, että Iraniin ei kannata palata”.

”Mutta onko meillä vaihtoehtoja? On tehtävämme puhua vapaasti ja kertoa kokemuksistamme, vaikka meidät kitkettäisiin pois maasta, johon meillä on siteitä”, Ulrich huomauttaa.

Vaikka järjestelmä sortaa naisia, eivät miehetkään ole turvassa. Iranin korkein oikeus päättää pian, kumoaako se elokuvaohjaaja Jafar Pahanin kuuden (6) vuoden vankilatuomion. Hänet pidätettiin kesällä 2022. Jafar sai syytteen rikosnimikkeellä ”propaganda järjestelmää kohtaan”.

Iranissa on protestoitu laajalti 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuoleman jälkeen, joka tapahtui epämääräisissä olosuhteissa. Amini kieltäytyi pitämästä huivia julkisella paikalla, jonka seurauksena poliisit pahoinpitelivät häntä. Amini kuoli sydänkohtaukseen.

Lähde: Deadline.

Lisää luettavaa