Näyttävä kurkistus Studio Ghiblin ja Hayao Miyazakin prosessin sisään

Kattaa lähes 30 vuotta työtä.

26.9.2023 19:52

Studio Ghibli ei ole usein antanut arkistostaan materiaaleja näyttelyihin. Muutama vuosi sitten Ghibli kuitenkin antoi lainaksi Hayao Miyazakin elokuvien piirroksia ja luonnoksia Los Angelesissa sijaitsevaan Academy Museum of Motion Pictures -museoon, joka on sidoksissa tietysti Oscareita jakavaan Yhdysvaltain elokuva-akatemiaan.

Kirja on näyttelyn pohjalta tehty kokoelma, joka sisältää siellä nähtyjä kuvia. Mukana on myös esseitä, jotka ovat Pete Docterin ja Daniel Kothenschulten käsialaa. Kirjan toimittaja, Jessica Niebel on kirjoittanut esittelyn Miyazakiin, Kothenschulten puolestaan ansiokkaan kirjoituksen, jossa Miyazakin töitä asetetaan historialliseen kontekstiin. Docterin teksti pureutuu elokuvien hienoihin tarinoihin.

Kirja Hayao Miyazaki kattaa elokuvat Tuulen laakson Nausicaästa (1984) Tuuli nousee (2013) asti, mutta Lupin III – Cagliostron linna (1979) on myös muutaman kuvan kera noteerattu. Jälkeen päin voi harmitella, että kirja ei tietenkään ole ”täydellinen”, koska tänä vuonna julkaistua The Boy and the Heronia ei ole mukana. Muuten se sisältää animemestarin elokuvat suht kattavasti.

Kirjassa mukana olevat luonnokset ja maalaukset ovat myös pääasiassa maisemia, mikä on yksi heikkouksista. Monipuolisuutta olisi toivonut. Vaikka mukana on myös tutkielmia hahmoista, olisi ollut hauska nähdä enemmän kokeiluja ja varhaisia versioita eri hahmoista. Joitain hahmoja on esimerkiksi testattu eri värisillä hiuksilla tai muuta pientä knoppia, mikä tekee fanin aina iloiseksi.

Jesse Raatikainen

★★★★

Hayao Miyazaki. Toimittanut Jessica Niebel. Kustantaja Academy Museum of Motion Pictures ja Delmonico Books. 288 sivua.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa