Netflix on haastettu oikeuteen nuoren Stranger Things -tähden tulevan elokuvan takia

Sellainen oikeuskiista sitten tällä kertaa.

25.6.2020 18:21

Millie Bobby Brown nousi kaiken kansan suosioon Stranger Things -sarjan Eleven-hahmon myötä. Brown palkattiin suosionsa huipulla näyttelemään Netflixin Enola Holmesia, eli Sherlock Holmesin nuorta siskoa.

Nyt Netflix on kuitenkin haastettu oikeuteen Enolan takia. Haasteen takana on Sir Arthur Conan Doylen perikunta.

Perikunta jätti 19-sivuisen tutkintapyynnön oikeudelle New Mexicossa. Kyse on tekijänoikeuksista, jotka liittyvät Doylen kymmeneen viimeiseen Holmes-kirjaan, jotka ovat perikunnan omaisuutta, vaikka loput Holmes-kirjat ovatkin tekijänoikeudettomia, niin sanottua public domainia.

Doyle palasi ensimmäisestä maailmansodasta syvästi murtuneena miehenä, koska oli menettänyt veljensä ja vanhimman poikansa sodan hirveyksissä. Hän halusi kirjoittaa Holmesille uudenlaisen minäkuvan, tehdä Holmesista humaanimman, joten hän toi kirjoihin uusia sivuhahmoja.

Omituista koko oikeusjutussa on se, että Netflixin Enola Holmes -elokuva perustuu Nancy Springerin kuuteen Enola-kirjaan, jotka julkaistiin 2006-2010. Enola on Springerin luomus. Miten ihmeessä Doylen perikunta katsoo elokuvan siis rikkovan 1923-1927 kirjoitettujen Doylen kirjojen tekijänoikeuksien takia?

Loput Holmes-tarinat päätyvät public domain -käyttöön vuonna 2023.

Juttua korjattu 26.6.2020 klo 19:36: lisätty Nancy Springerin osuus Enola Holmesin luojana.

Lähde: Cinemablend

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa