Netflix-sarjan pohjana olleessa kirjassa sukelletaan sarjamurhaajan pään sisälle – ”Koukuttavaa luettavaa”

John Douglas on ollut esikuvana Jonathan Groffin roolihahmolle Mindhunter-sarjassa.

Mindhunter-sarja pohjautuu entisen FBI-agentin elämäkertaan.

Netflixin hyytävä Mindhunter-rikossarja on saanut innoituksensa todellisista murhatapauksista, ja siinä kuvatut rikolliset ovat tosielämän sarjamurhaajia. Sarjan FBI-agentit sen sijaan ovat kuvitteellisia henkilöitä, mutta yhtenä tärkeänä esikuvana on ollut John Douglas, jonka muistelmiin sarja perustuu. Douglas on entinen FBI-agentti ja profiloinnin pioneeri, joka jahtasi sarjamurhaajia 1970-luvulta alkaen.

Mark Olshakerin kanssa kirjoitettu Mindhunter on paitsi Douglasin muistelmateos myös tietokirja sarjamurhien tutkimuksen historiasta. Tapausten yksityiskohdat ja tekijät ovat sarjasta ja rikoshistoriasta tuttuja, mutta kirjassa murhaajien mielenliikkeisiin paneudutaan huomattavasti syvemmin.

Douglasin oma persoona vaikuttaa hieman ylimieliseltä kaikkitietävyydessään, mutta hänen työnsä merkitystä ei voi kiistää. Douglas on kuin moderni Sherlock Holmes, joka on saanut aikaan hämmästyttäviä tuloksia pienten yksityiskohtien avulla. Rikosten jäljet nähtyään Douglas ja hänen tiiminsä pystyivät olemaan melko varmoja murhaajan koulutuksesta, ulkonäöstä tai vaikkapa siitä, millaisella autolla hän liikkuu. Profiloinnilla saatiin rajattua epäiltyjen määrää merkittävästi, ja usein se vei suoraan tappajan jäljille.

Vaikka profilointi on rikostutkimusta, Douglas antaa paljon painoa psykologialle ja luottaa vahvasti intuitioon. Eläytyminen tappajien mielenmaisemaan on profiloinnissa tärkeää, eikä se ole eksaktia tiedettä. Douglas suosittelee jopa selvänäkijöiden käyttöä tietyin rajoituksin.

Raa’at ja sadistiset murhatapaukset ovat rankkaa luettavaa, ja työ vaikutti myös Douglasin elämään. Hän ratkaisi monia järkyttäviä rikoksia, mutta samalla oma terveys kärsi.

Mindhunter on julkaistu suomeksi kahdessa osassa, vaikka teos oli alun perin yksiosainen, eikä sitä muuallakaan maailmassa ole jaettu osiin. Nyt lopputuloksena on kaksi ohuehkoa isolla fontilla painettua kirjaa. Vaikea nähdä siihen muuta syytä kuin voiton maksimointi. Ensimmäinen osa jää täysin kesken, joten toinenkin osa on pakko saada käsiinsä. Ehkä se on ollut suomalaisen kustantajan tarkoitus. Joka tapauksessa Mindhunter on koukuttavaa luettavaa kaikille rikoshistoriasta kiinnostuneille.

Jussi Huhtala

★★★★

Mindhunter: osat I–II. Kirjoittanut John Douglas, Mark Olshaker. Suomentanut Jussi Korhonen. Kustantaja Aula & Co.

Aiheeseen liittyvät jutut