Netflixin Black Mirror -sarjan dystooppisesta jaksosta tulee nykypäivää Kiinassa? Ihmisille pisteytysjärjestelmä keppeineen ja porkkanoineen

Täyttä totta jo vuonna 2020?

15.3.2018 05:57

Upean ja ajattelemaan pakottavan Black Mirror -sarjan parhaisiin jaksoihin kuuluva Nosedive kertoo maailmasta, jossa ihmisarvo määritellään pisteytysjärjestelmällä, jota ei pääse karkuun ei sen enempää reaalimaailmassa kuin sosiaalisessa mediassakaan. Hätkähdyttävä jakso saattaa jossain määrin olla totta lähitulevaisuuden Kiinassa.

Kiinan valtio aikoo ottaa käyttöön pisteytysjärjestelmän jokaiselle kansalaiselle. Pisteytysjärjestelmä arvioi henkilöitä monin eri tavoin. Pisteitä voi kerätä esimerkiksi lahjoittamalla verta, kierrättämällä tavaraa sekä kirjoittamalla Kiinasta positiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Negatiivisia pisteitä puolestaan ropisee, jos esimerkiksi peruu jonnekin tekemänsä varauksen, jättää epärehellisen arvostelun (esimerkiksi ravintolasta) tai on jonkun ”pahan” ystävä sosiaalisessa mediassa. Oletettavasti pisteet siis alenevat, mikäli henkilö on jonkun matalan pistemäärän saaneen henkilön ystävä.

”Hyväksi” todetut kansalaiset saattavat saada etuja kuten halvemman julkisen liikenteen, ilmaisen kuntosalijäsenyyden ja lyhemmät jonotusajat terveydenhuollossa.

”Pahat” puolestaan saattavat joutua kärsimään ainakin matkustusrajoituksista, porttikielloista ravintoloihin sekä hitaammista nettiyhteyksistä.

Matalin pistemäärä on 350 ja suurin 950. Järjestelmä aiotaan ottaa käyttöön jo vuonna 2020.

Lähde: Lad Bible

Lisää luettavaa