Nuija ja tosinuija kaks on tyhmyyden ylistys

Jim Carrey ja Jeff Daniels palaavat 20 vuoden yllätyshittinsä rooleihin. Nuijan ja tosinuijan ohjaajat lähettävät Lloyd Christmasin ja Harry Dunnen tien päälle kohtaamaan Harryn lapsen, jonka olemassa olosta he eivät tiennyt – ja vastuun, jota kummallekaan ei pitäisi antaa.

Tasan 20 vuotta sitten Lloyd ja Harry jäivät leikkimään hippaa tien varteen. Vuosien kuluessa kaikki on muuttunut – paitsi miesten typeryys. Kun uuden munuaisen tarvitseva Harry saa kuulla, että hänellä on jossakin tytär, hänen on herätettävä Lloyd torjutun rakkauden aiheuttamasta koomasta. Heidän matkansa johtaa mielisairaalasta messuille, joihin osallistuvat vain maailman älykkäimmät ihmiset – siihen asti.

Jim Carreyn ja Jeff Danielsin kauan odotetussa komediassa nähdään myös Kathleen Turner ensimmäisessä elokuvassa vain mainittuna Fraida Felcherinä, Harryn ex-tyttöystävänä ja avaimena tämän tyttären löytämiselle.

Vuoden 1994 Nuija ja tosinuija on mielenkiintoinen tapaus. Se oli maailmanlaajuinen hitti 250 miljoonalla dollarillaan, mutta silti sitä pidetään kulttielokuvana. Alkuperäisten katsojien lisäksi se on kotiteattereiden kautta kerännyt uuden fanisukupolven. Vaikka tekijät pohtivat jo tuoreeltaan kahden ääliön tarinan seuraavaa lukua, kesti kaksi vuosikymmentä ennen kuin tähdet olivat sille otolliset. 
Dumb and Dumber To 
Toisaalta Daniels yllättyi ensimmäisen elokuvan suosiosta, toisaalta hän odotti sitä.

Nuija ja tosinuija ei ollut kaikkia varten, mutta kaikki katsoivat sitä, Daniels muistelee. – Kuvatessamme ajattelimme, että 14-vuotiaat pojat innostuisivat, mutta kuka olisi uskonut, että ikähaarukka olisi 8–80? Lentokentillä liikemiehet kertovat minulle, että se on heidän suosikkielokuvansa!

20 vuotta myöhemmin Daniels uskoo Carreyn ja Farrelly-veljesten kanssa osuneensa juuri oikeaan ajan hermoon. Siksikin kukaan ei halunnut tehdä jatkoa ennen kuin aika olisi kypsä ja heillä olisi sopiva tarina kerrottavanaan.

– Pete ja Bobby arvasivat silloin oikein, mutta he tietävät myös mikä tänä päivänä on hauskaa, näyttelijä uskoo.

Jatko-osa alkoi saada tuulta siipiensä alle, kun Carrey päätyi hotellihuoneessaan katsomaan vuoden 1994 komediaa.

– Olin vuosien varrella nähnyt pätkiä Nuija ja tosinuijasta, mutta nyt katsoin sen nauraen alusta loppuun. En voinut uskoa mitä kaikkea olimmekaan silloin tehneet, Carrey toteaa.
 nuija_ja_tosinuija_kaks_3 
Viime vuosina Daniels ja Carrey ovat törmänneet teineihin, jotka ovat nähneet elokuvan vanhempiensa suosituksesta. Harrya ja Lloydia ei tarvitse esitellä yleisölle.

– Lloyd ja Harry ovat pysyneet ihmisten mielissä ja olivat minullekin läheisempiä kuin olisin uskonut, Carrey kertoo. – Ihmisten kiintymys hahmoihin lämmittää.
Tuottaja Charles B. Wessler on työskennellyt Farrellyjen kanssa monissa elokuvissa. Hän ymmärtää Nuijan ja tosinuijan vetovoiman.

– Lloyd ja Harry ovat liian aikuisia ollakseen niin tyhmiä ja silti selvitäkseen hengissä tässä maailmassa, tuottaja selostaa.
Wesslerin tuottajakumppani Bradley Thomas todisti legendan synnyn kaksi vuosikymmentä sitten.

– Alussa on aina huolestunut näyttelijöiden kemioiden kohtaamisesta. Seurasin ensimmäisen kohtauksen kuvausta ja he olivat välittömästi Harry ja Lloyd.
Myös ohjaaja-käsikirjoittaja Peter Farrellylla on omat teoriansa.

– Lloyd ja Harry ovat täynnä elämäniloa, mikä on aina hauskaa katsottavaa. Vaikka Lloyd ja Harry yrittävät kampittaa toisiaan, he myös välittävät toisistaan. Se tekee heistä samastuttavia.

Toimittanut: Jouni Vikman

Nuija ja tosinuija kaks teattereissa 12. marraskuuta alkaen. Lue lisää elokuvasta 14.11. ilmestyvästä uudistuneesta Episodista 11/2014.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut