Nyt dvd:nä – miksi tämä suosikkikomedia jäi Suomessa vaille teatterilevitystä?

19.4.2014 13:09

This Is the End sisältää laajan näyttelijäkaartin, johon kuuluvat komediasuosikit kuten Seth Rogen, Jay Baruchel ja Jonah Hill. Viime syksynä ilmestynyt komedia keräsi Yhdysvalloissa yli 100 miljoonaa dollaria. Silti elokuva jäi Suomessa vaille teatterilevitystä.

Seth Rogen tekee elokuvalla ohjausdebyyttinsä yhdessä Evan Goldbergin kanssa. Rogen ja Goldberg ovat tunteneet toisensa jo kouluajoista asti. He ovat käsikirjoittaneet ja tuottaneet yhdessä muun muassa elokuvat Superbad, Pineapple Express ja The Green Hornet, joissa Rogen myös näytteli pääosaa.

This Is the End on erikoinen tapaus siinä mielessä, että kaikki näyttelijät esittävät itseään – tai oikeastaan parodiaversioita itsestään. Tekijöitä voisi moittia helposta egotrippailusta, mutta lopputulos toimii, koska mukana on riittävästi itseironiaa, ja tarina lähtee alun jälkeen niin mielikuvituksellisiin sfääreihin.

Rogen ja Baruchel esittävät kaveruksia, jotka menevät James Francon järjestämiin tupaantuliaisiin. Vieraisiin kuuluvat muun muassa Jonah Hill, Rihanna, Emma Watson ja monta muuta tuttua kasvoa. Huumehöyryisissä bileissä tavataan sikamaisesti käyttäytyvä Michael Cera ja suunnitellaan Pineapple Expressin jatko-osaa.

Kesken kaiken This Is the End muuttuu apokalyptiseksi katastrofielokuvaksi – kadottamatta tietenkään komediallista otettaan. Maa järisee ja tulta ja tulikiveä syöksyy. Valtavalla lerssillä varustettu paholainen raiskaa Jonah Hillin. Emma Watson heiluu kirveen kanssa.

This Is the End muistuttaa samoihin aikoihin ilmestynyttä brittikomediaa The World’s End. Molemmissa elokuvissa kaveriporukan hengailu muuttuu mielikuvitukselliseksi maailmanlopun meiningiksi. Molemmat elokuvat toimivat parhaiten porukalla katsottavana perjantai-illan viihteenä. Käänteisesti voi ajatella, että jos ei pitänyt World’s Endistä, niin todennäköisesti ei myöskään lämpene This is The Endille. Jos elokuvan ideaan kuitenkin pääsee sisälle, se tarjoaa hillittömiä huumorihetkiä ja villejä apokalyptisiä visioita. Tarina sisältää tosin myös paljon tyhjäkäyntiäkin ja hölmöjä ideoita kuten irtopään potkimista.

Blu-ray sisältää runsaasti lisämateriaalia. Rogenin ja Goldbegin kommenttiraita on äänitetty jo ennen kuin elokuva tuli teattereihin, joten tekijät eivät tiedä millaisen vastaanoton elokuva sai. Kaksikon jutustelu on leppoisaa ja viihdyttävää kuunneltavaa. Kommenteissa kuullaan paitsi hauskaa läppää myös kiinnostavia yksityiskohtia kohtausten suunnittelusta.

Muu lisämateriaali koostuu lähinnä lyhyistä koosteista, joita on yhteensä puolentoista tunnin verran. Tavanomaisen making of -materiaalin, poistettujen kohtausten ja mokaotosten lisäksi levyltä löytyy muun muassa lyhytelokuva Jay & Seth vs. The Apocalypse, joka on eräänlainen varhainen versio This Is the Endistä. Jay & Seth vs. The Apocalypse oli aluksi pelkkä feikkitraileri maailmanlopun aikoihin sijoittuvasta elokuvasta, jossa Baruchel ja Rogen kinastelevat torakoiden valtaamassa asunnossa. Innostuneen vastaanoton perusteella siitä muokattiin yhdeksänminuuttinen lyhytelokuva, josta puolestaan kasvoi This Is the End.

Dvd:llä on lisänä vain kommenttiraita ja pari lyhyttä koostetta.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★★
Dvd ekstrat ★★
Blu-ray ekstrat ★★★★

This Is the End. Yhdysvallat 2013. Ohjaus ja käsikirjoitus Seth Rogen, Evan Goldberg. Pääosissa Seth Rogen, Jay Baruchel, James Franco, Jonah Hill. Ikäraja 16. Dvd & blu-ray. Julkaisupäivä 12.3.2014.

Lisää luettavaa