Nyt ilmaiskatselussa: Ultraväkivaltainen K18-kaahailuleffa ja sen Suomessa kokonaan kielletty henkinen jatko-osa

Tappavia kisoja!

16.2.2024 21:00

Paul Bartelin vuonna 1975 ohjaama Kalmanralli 2000 (Death Race 2000, IMDB 6,2) on Roger Cormanin tuottama vuoteen 2000 sijoittuva kulttielokuva. Sen keskiössä on väkivaltainen ajokilpailu, jossa jaetaan pisteitä yliajetuista ihmisistä. Mitä vanhempi uhri sitä enemmän pisteitä!

Ronskeilla veritehosteilla mässäilevän toimintaelokuvan asenne on silkkaa mustaa komediaa. Kiero huumori sai elokuvan suomalaisen levittäjän varpailleen ja täkäläisillä kankailla raina nähtiinkin yli kahdeksan minuuttia alkuperäisversiota lyhyempänä. Myöhemmät vhs- ja dvd-kotijulkaisut olivat sentään leikkaamattomia.

Elokuvan pääosissa näyttelevät David Carradine, Simone Griffeth, Sylvester Stallone ja Mary Woronov. Sivuosassa nähdään Martin Kove.

Kalmanralli 2000:n menestys johdatti Roger Cormanin tekemään sille henkisen jatko-osan. Vuoteen 3000 sijoittuva Deathsport (1978, IMDB 4,0) epäonnistui kuitenkin niin mustahuumorisessa asenteessaan kuin toimintakohtauksissaankin. Suomessa sen levitys kariutui – ehkäpä vain katsojien onneksi – Valtion elokuvatarkastamon antamaan KK-ikärajaan. Elokuva kiellettiin siis kokonaan perusteen ollessa ”raaistava”. Leffan maahantuoja valitti asiasta Elokuvalautakuntaan, joka kuitenkin antoi tarkistuksen jälkeen samaisen ikärajan.

Deathsportin pääosissa nähdään David Carradine, Claudia Jennings ja Richard Lynch.

Molemmat elokuvat voi katsoa ilmaiseksi striimipalvelu Plexistä. Kalmanralli 2000 esitetään HD-laajakuvalla, Deathsport sen sijaan SD-tasoisena ja 4:3-kuvasuhteella. Elokuvissa ei ole suomenkielisiä tekstityksiä.

Lue täältä mikäli Plex ei ole entuudestaan tuttu.

Lisää luettavaa