Nyt ilmaiskatselussa: Wes Cravenin kulttiklassikko – ainutlaatuinen kauhuseikkailu DC Comicsin maailmasta

IMDb 5,3.

23.6.2024 18:00

Wes Cravenin ohjaama ja käsikirjoittama Swamp Thing (1982) on todellinen kulttielokuva. Se perustuu DC Comicsin hahmoon, jonka ovat luoneet käsikirjoittaja Len Wein ja taiteilija Bernie Wrightson. Elokuva yhdistelee kauhun, tieteiskirjallisuuden ja toiminnan elementtejä, ja se on merkittävä varhainen teos Cravenin filmografiassa.

Elokuva seuraa tohtori Alec Hollandia, tiedemiestä, joka työskentelee bioinsinööriprojektin parissa Yhdysvaltojen eteläisillä suoalueilla. Hänen työnsä tavoitteena on kehittää kaava, joka yhdistää eläinten ja kasvien DNA:t maailman ruokapulan ratkaisemiseksi. Pahantahtoinen tohtori Anton Arcane tavoittelee kuitenkin kaavaa omiin tarkoituksiinsa. Kun Hollandin laboratorioon tehdään hyökkäys, tapahtuu jotain odottamatonta: Holland kastellaan kemikaaleilla ja sytytetään tuleen, minkä jälkeen hän pakenee suolle. Kemikaalit muuttavat hänet voimakkaaksi olennoksi, jolla on sekä inhimillistä älykkyyttä että kasvimaisia kykyjä. Hänestä tulee Swamp Thing.

Swamp Thinginä Hollandin täytyy suojella kaavaa joutumasta Arcanen käsiin. Samalla hän kamppailee uuden identiteettinsä ja kykyjensä kanssa.

Elokuvan pääosissa nähdään Dick Durock, Adrienne Barbeau, Louis Jourdan, Ray Wise ja David Hess.

2 500 000 dollarin budjetilla toteutettu Swamp Thing julkaistiin Yhdysvalloissa lyhennettynä. Kyseisestä PG-ikärajalla varustetusta versiosta puuttui lähes kaksi minuuttia paljasta pintaa. Kansainvälisessä versiossa ovat kyseiset kohtaukset tallella. Suomen videosensuurilain aikana julkaistusta K-16-versiosta sen sijaan leikattiin yhdeksän sekuntia: saksien kohteeksi joutui ”palavan miehen kohtaus”.

Tätä suupielet ylöspäin saavaa elokuvaa ei näe kuukausimaksullisista suoratoistopalveluista, mutta sen voi katsoa ilmaiseksi Plexistä. Suoratoistoa ei ole tekstitetty suomeksi.

Katso Swamp Thing täältä. Episodin katselussa pituutta tälle elokuvalle kertyi mainoksineen 106 minuuttia. Huomioithan, että mainosten määrä voi vaihdella katselukohtaisesti.

Huom: Plexissä esitettävä versio on PG-ikärajamerkinnästään huolimatta leikkaamaton kansainvälinen versio.

Alla elokuvan traileri ja triviapaketti.

  • Swamp Thing -elokuva ei ollut kaupallinen menestys, mutta se on säilynyt osana popkulttuuria ja sarjakuvafilmatisointien historiaa. Monet fanit arvostavat sen camp-henkistä viehätystä ja uskollisuutta sarjakuvan henkeä kohtaan.
  • Adrienne Barbeaun alastonkohtaus kuvattiin elokuvan kansainvälistä versiota varten, ja kyseinen kohtaus puuttuu kaikista Yhdysvaltojen julkaisuista, mukaan lukien VHS-kasetit ja laserdisc-levyt. MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) teki kuitenkin virheen vuonna 2000 julkaistun dvd:n kohdalla, sillä levyllä oli (kansikorttimerkinnästä huolimatta) elokuvan 93-minuuttinen kansainvälinen versio, ei Yhdysvaltojen markkinoille tarkoitettu 91-minuuttinen PG-versio. Tämän tultua ilmi MGM veti levyt pois kaupoista ja toi myöhemmin tilalle uuden PG-version sisältävän painoksen. Alkuperäisestä ’virhepainoksesta’ tuli luonnollisesti keräilykappale.
  • Jatko-osa The Return of Swamp Thing julkaistiin vuonna 1989. Se sai heikon vastaanoton. Wes Cravenilla ei ollut mitään tekemistä jatko-osan kanssa.
  • Swamp Thing päätyi myös televisioon. Heinäkuussa 1990 käynnistynyttä sarjaa tehtiin yhteensä 72 jaksoa. Dick Durock, joka esiintyi elokuvien nimikkohahmona, näytteli myös tässä sarjassa.
  • Lisää luettavaa