Nyt Netflixissä: Jasper Pääkkösen Hollywood-läpimurtoleffa on mahtava tapaus

Vuoden 2018 BlackKklansman on nyt lisätty Suomen Netflixiin.

29.4.2020 10:35

Spike Leen viimeisimmästä jointista tuli Suomessa yllättyshitti, ja siinä varmasti suurena apuna oli sivuosassa esiintyvä Jasper Pääkkönen.

BlacKkKlansman keräsi Suomen teattereissa yli 220 000 katsojaa, mikä on hämmästyttävä saavutus. Suomalaisia näyttelijöitä on Hollywood-tuotannoissa näkynyt ennenkin, mutta vastaavanlaista ilmiötä ei ole ennen nähty.

Kyseessä on kuitenkin pienen budjetin tuotanto, jonka yleisömenestys olisi ilman Suomi-aspektia jäänyt todennäköisesti paljon pienemmäksi. Muuallakin maailmassa BlacKkKlansman menestyi mukavasti vaikka mistään jättihitistä ei voi puhua.

Pääkkösen roolista hehkuttaminen ei ollut Suomessa liioittelua. Se on sivurooli, mutta silti erittäin merkittävä elokuvan tarinan kannalta. Kaiken lisäksi rooli on ollut selvästi todella haastava tehdä, mutta Pääkkönen menee aivan täydestä amerikkalaisena punaniskana. Ja mikä parasta, myös elokuva toimii, vaikkei se ihan napakymppi olekaan.

Varsinaisia päähenkilöitä esittävät John David Washington (Leen monissa elokuvissa näytelleen Denzel Washingtonin poika) ja Adam Driver. Blackkklansman sijoittuu 1970-luvulle. Taustalla on uskomaton tositarina Ron Stallworthista, mustasta poliisista, joka soluttautui Ku Klux Klaniin. Washingtonin roolihahmo on ulkoiselta olemukseltaan kuin napattu aikakauden blacksploitaatioelokuvista.

Vastikään poliisivoimiin värväytynyt Ron joutuu tekemään tyhjänpäivisiä rutiinitöitä ja kollegat suhtautuvat häneen rasistisesti. Ron janoaa työltään enemmän ja pääseekin tekemään haastavampia hommia siviilipuvussa.

Ron ja Adam Driverin esittämä Flip höynäyttävät klaanilaisia kunnolla: toinen hoitaa hommat puhelimessa, ja toinen ilmestyy tarvittaessa paikan päälle. Juutalainen Flip joutuu myös ensimmäistä kertaa elämässään kokemaan syrjintää, kun klaanilaiset alkavat epäillä, onko kyseessä puhdas arjalainen.

Ei ole epäselvää, etteikö Lee (s. 1957) olisi pätevä tekijä. Hän on ohjannut useita upeita elokuvia, kuten Do the Right Thing (1989), Malcolm X (1992) ja 25th Hour (2002). Hän on kuitenkin myös epätasainen tekijä, kuten vuoden 2013 Oldboy-uusintaversio osoittaa.

BlacKkKlansman on parhaimmillaan nautittava elokuva, mutta kaikki tarinan elementit eivät täysin loksahda paikalleen. Vaikka elokuva perustuu tositapahtumiin, farssimaisuus tuntuu välillä menevän hieman överiksi, eivätkä kaikki käänteet tunnu uskottavilta.

Lopussa tuodaan yhteyksiä nykypäivään ja samalla muistutetaan, että elokuvan teema on pohjimmiltaan vakava. Rasismi elää ja voi hyvin myös Trumpin aikakaudella. Komediallisista elementeistä huolimatta elokuvalla on painava viesti.

BlacKkKlansman lisättiin Netflixiin 28. huhtikuuta. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia