Nyt Netflixissä: Tämä on vuoden merkittävin elokuva, ja se on Netflixin omaa tuotantoa

Käry on vuoden merkittävin elokuva. Se kyseenalaistaa välillisesti yhteiskuntamme tilan, kaiken kattavan korruption laajuuden ja jopa valtavirtamediat.

Netflixin omaa tuotantoa oleva Käry on dokumentti kestävyyspyöräilijästä, joka haluaa todistaa, että kuka tahansa voi parantaa suoritustaan dopingilla ja selvitä kaikista virallisista testeistä puhtain tuloksin. Pistosohjelman ja pissatestien suunnittelun avuksi löytyy venäläisen testilaboratorion tunnettu johtaja. Sama mies, joka on testannut maailman antidopingtoimistolle muun muassa Venäjän vuoden 2014 olympialaiset.

Ärtyneellä pyöräilijällä on yksinkertainen tavoite paljastaa testijärjestelmän heikkoudet, mutta ulkopuolisten tapahtumien seurauksena käsissä on yhtäkkiä odottamattoman laaja ja hengenvaarallinen Pandoran lipas. Maailmanlaajuiset urheiluorganisaatiot, suurvallat ja muut selänpesukerhot kolkuttavat ovella.

Dokumenttielokuvana Käry on yhtä kaksijakoinen kuin Catfish ja Exit Through the Gift Shop. Alkuperäinen tarkoitus muuttuu radikaalisti matkan varrella, minkä takia alun kankeus kannattaa kestää. Loppupuolisko on ahdistavampaa yhteiskuntakritiikkiä kuin Michael Moorella parhaimmillaan. Sinivalkoisen valheen tavoin Käry dokumentoi jälkipolville, mitä urheilukulissien takana on tehty ja miten teoista on sen jälkeen vaiettu, koska ylempää on näin käsketty.

Kysymys kuuluu: Miksi valtavirran media on yhä kiinnostunut urheilusta ja olympialaisista? Ottaako joku ne vielä tosissaan?

Tähdet ★★★★

Käry. Icarus. Yhdysvallat 2017. Netflixin julkaisupäivä 4.8.2017.

Aiheeseen liittyvät elokuvat