Tämä viiden tähden Netflix-elokuva on pakko katsoa saman tien uudestaan

Kannattaa ehkä katsoa elokuva ensimmäisen kerran avoimin silmin.

10.10.2020 08:00

Joskus ilmestyy elokuva, jonka haluaa katsoa saman tien uudestaan. Ei pelkästään sen takia, koska elokuva oli niin hyvä, vaan myös siksi, että niin moni asia jäi askarruttamaan.

Charlie Kaufman tekee tällaisia elokuvia. Hänen uusi ohjaustyönsä I’m Thinking of Ending Things jättää ensimmäisellä kerralla tunteen, että tätä ei yhdellä katselukerralla voi sulattaa.

Kaufmanin käsikirjoittamat elokuvat, kuten Being John Malkovich tai Tahraton mieli, tunkeutuvat mielen sopukoihin ja niissä on valtavasti tasoja. Kaufman on myöhemmällä urallaan siirtynyt lisäksi ohjaamaan nerokkaita tekstejään elokuvissa Synecdoche, New York ja Anomalisa.

Netflixissä syyskuussa julkaistu I’m Thinking of Ending Things jatkaa Kaufmanin omaperäisiä ja älyllisiä tarinoita, jotka haastavat katsojansa. Jos et halua tietää elokuvan käänteistä, kannattaa ehkä lopettaa lukeminen tähän.

Iain Reidin samannimiseen romaaniin perustuvan elokuvan juoni vaikuttaa aluksi yksinkertaiselta. Jessie Buckleyn esittämä nuori nainen on seurustellut vasta vähän aikaa poikaystävänsä Jaken (Jesse Plemons) kanssa, mutta hän pohtii jo suhteen päättämistä. Ensin edessä on kuitenkin talvinen automatka Jaken vanhempien (Toni Collette ja David Thewlis) maatilalle.

Pariskunnassa tuntuu olevan jotain outoa. Naisen nimi on ensin Lucy, mutta Jake kutsuu häntä muillakin nimillä. Naisella tuntuu olevan useita eri ammatteja, ja kertomukset hänen taustastaan ovat ristiriitaisia. Kun pariskunta pääsee perille Jaken vanhempien kotiin, tapahtuu lisää kummallisia asioita. Jaken vanhemmat ovat eri kohtauksissa aivan eri ikäisiä.

Tarinassa on vielä yksi keskeinen hahmo lisää: Guy Boydin esittämä iäkäs mies, joka työskentelee koulun vahtimestarina, ja hänet nähdään erillisissä jaksoissa. Vahtimestari on tavallaan koko elokuvan päähenkilö, sillä kaikki mitä pariskunnan välillä tapahtuu, tuntuu saavan innoituksensa vahtimestarin mielikuvituksesta. Nuoren pariskunnan tarina on kuin Robert Zemeckisin kuvitteellinen elokuva, jota vahtimestari katsoo.

Elokuvaa on markkinoitu kauhuna, mutta kauhuelementtejä siinä ei varsinaisesti ole. Se ei ole edes jännäri. Kiehtova mysteeri se kyllä on. Ehkä elokuvaa on turha yrittää sijoittaa mihinkään lajityyppiin, mutta joka tapauksessa se on intensiivinen matka ihmismielen syövereihin.

Mitä pidemmälle I’m Thinking of Ending Things etenee, sitä enemmän se muuttuu kertomukseksi vahtimestarin elämästä, joka ei ehkä mennyt niin kuin hän toivoi. Ehkä Lucy on nainen, jonka hän halusi elämäänsä muttei koskaan saanut. Tavallaan Lucy on myös vahtimestari itse, sillä naisen kautta vahtimestarin kiinnostus kuvataiteeseen ja elokuviin näyttäytyy.

Elokuvassa on lukuisia yksityiskohtia, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Maatilalla kuollut sika, termospullot, tohvelit, jäätelökioski: kaikki ne ovat linkkejä nuoren pariskunnan ja vahtimestarin välillä. Lopun sykähdyttävä tanssikohtaus ja unenomainen Nobel-palkintojenjakotilaisuus Oklahoma-musikaalin kulisseissa sitovat kaiken yhteen.

I’m Thinking of Ending Things on niin monitulkintainen ja rikas, että sitä voisi analysoida loputtomiin. Ja niin on tehtykin. Tavanomaisten elokuva-arvioiden ja analyysien lisäksi Youtubeen on ilmestynyt monia videoesseitä, joissa luvataan selittää elokuvan salatut merkitykset. Jos niistä katsoo pari, huomaa että tulkintoja on yhtä paljon kuin niiden tekijöitäkin.

Kannattaa ehkä katsoa elokuva ensimmäisen kerran avoimin silmin. Jo yksikin katsomiskerta riittää siihen, että voi todeta nähneensä yhden vuoden parhaista elokuvista.

Jussi Huhtala

Tähdet ★★★★★

 

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia