Nyt Viaplayssa: Vuoden 2013 paras leffa ei ole helppoa katsottavaa – ”Joitain kohtauksia tekee suorastaan pahaa katsoa”

Elokuvan Rotten Tomatoes -prosentti on 95.

3.2.2024 00:01

Viaplayn valikoimaan on lisätty 12 Years a Slave (2013).

Historiallinen draama perustuu Solomon Northupin muistelmiin. Elokuva on tositarina vapaasta mustaihoisesta miehestä, joka siepataan New Yorkista ja myydään orjaksi 1850-luvun puolivälin Louisianaan, sekä hänen epätoivoisesta kamppailustaan palata takaisin kotiin perheensä luokse.

Solomon Northup on kouluja käynyt mies, joka on lisäksi lahjakas muusikko, asuu vaimonsa ja lastensa kanssa New Yorkin Saratogassa. Eräänä päivänä hänen perheensä ollessa matkoilla kaksi sirkuspromoottoreiksi esittäytyvää miestä lähestyy häntä. Solomon lupautuu lähtemään heidän matkaansa joksikin aikaa ja soittamaan viulua heidän esiintyessään. Kohotettuaan lasillisen näiden miesten kanssa hän herää yllättäen sidottuna ja tajuaa tulleensa huumatuksi. Edessä odottaa karmea kohtalo: häntä ollaan kuljettamassa etelävaltioihin orjaksi.

Steve McQueenin ohjaustyön pääosissa nähdään Chiwetel Eijofor, Michael Fassbender, Brad Pitt, Benedict Cumberbatch, Paul Dano, Paul Giamatti, Sarah Paulson, Lupita Nyong’o ja Alfre Woodard.

12 Years a Slave voiti kolme Oscar-palkintoa: paras elokuva, naissivuosa (Nyong’o) ja sovitettu käsikirjoitus.

Elokuvan Rotten Tomatoes -prosentti on 95. Episodin arviossa 12 Years a Slave sai viisi tähteä. Alla on otteita arviosta.

”Joitain kohtauksia tekee suorastaan pahaa katsoa. Elokuvan väkivalta voi olla joillekin liikaa, mutta McQueen ei ole halunnut silotella Northupin tarinaa.”

”Ohjaaja kuljettaa tarinaa varmalla kädellä. Persoonallinen visuaalinen tyyli, Hans Zimmerin hypnoottinen musiikki ja Ejioforin unohtumaton pääosasuoritus tekevät elokuvasta mestarillisen kokonaisuuden.”

Katso traileri alta.

Lisää luettavaa