Nyt Viaplayssa: Yksi legendaarisimmista rikossarjoista päättyi 10 vuotta sitten päähenkilön kuolemaan

Onko tässä paras versio Hercule Poirot -tarinoista?

29.9.2023 22:30

Brittiläinen Kenneth Branagh on työstänyt Agatha Christien luomasta Hercule Poirot -salapoliisihahmosta tähän mennessä kolme elokuvaa sen jälkeen kun tuorein ilmestyi toissa viikolla elokuvateattereihin. Episodilta Venetsian aaveet- nimellä kulkeva elokuva sai kolme tähteä.

Branagh näyttelee pääosaa, ohjaa ja käsikirjoittaa Poirot-leffoissaan. Jo 80- ja 90-luvuilla Branagh ehti niittää arvostusta Shakespeare-filmatisoinneistaan, eivätkä ansiot päättyneet siihen; viimeisimmän Oscarinsa hän voitti 2021 käsikirjoittamisesta. Kaikkien mielestä Branagh ei siltikään ole ehkä onnistunut lunastamaan aiempien saavutustensa osoittamaa potentiaaliaan salapoliisi Poirotin filmatisoinneissa, varsinkaan huomioiden, mitä voisi odottaa vastaavalla budjetilla, näyttelijäkaartilla ja työryhmän taidoilla.

Oli uusien elokuvien fani tai ei, apua akuuttiin whodunit-genren tarpeeseen saa tunnetuimmasta Poirot-versiosta, nimittäin vuosina 1989-2013 aikana tehdystä televisiosarjasta, jossa pääosaa esittää legendaarinen Sir David Suchet. Sarja on ollut tuttu näky monille Yleisradion lähettämänä, mutta tällä hetkellä se löytyy Viaplay-palvelusta.

ITV:n tuottaman sarjan tavoitteena oli filmatisoida jokainen Poirot-tarina. Urakkaa riitti lopulta neljälle eri vuosikymmenelle, ja pitkä ajanjakso näkyy; ensimmäisten kausien jaksot ovat suoraviivaisempia ja kestävät noin 50 minuuttia, mutta loppukausiin mennessä jaksot ovat kehittyneet jo lähes kokopitkiksi draamaelokuviksi hahmokaarineen ja teemoineen.

Ensimmäisten kausien nokkeluudet ja Earl Grey -tunnelma ovat kauempana, kun Idän pikajunan arvoituksessa (2010) Poirot pohtii maallista ja taivaallista oikeutta.

Niin tarinankerrollinen kaava kuin sarjan peruselementit pysyvät kuitenkin samana läpi kausien. Omintakeisesti puhuva, äärimmäisen hienostunut ja Lontoon hienoimmat viikset omaava mestarietsivä Poirot käyttää kuuluisia harmaita aivosolujaan ratkaisessaan murhamysteerejä. Rikoksia syntyy, kun brittiläinen yläluokka ei malta pidättäytyä murhaamasta toisiaan cocktail-juhlien ja lomamatkojen lomasssa, oltiin sitten Lontoossa tai jossain päin maailmansotien välistä Eurooppaa. Eikä rikosten selvittely ole koskaan ollut yhtä rentoa.

Aikanaan sarja on myös ollut niin menneiden kuin tulevien näyttelijätähtien kokoontumiskekkerit. Eri jaksoissa pyörähtävät muun muassa Emily Blunt, Damian Lewis, Christopher Eccleston, Jessica Chastain, Tim Curry, Vanessa Kirby, Aidan Gillen, Joely Richardson, Tim Curry ja Michael Fassbender.

ITV sai Poirot-projektinsa päätökseen kymmenen vuotta sitten, kun Christien kirjoittama Esirippu, jossa Poirot kuolee, filmatisoitiin. Alun perin jo toisen maailmansodan aikana kirjoitettu kirja meni kassakaappiin, kunnes 70-luvulla juuri ennen kuolemaansa Christie halusi listiä hahmonsa, jotta tämän tarina ei saisi jatkoa.

Suchetille viimeisen jakson kuvaaminen oli raskas prosessi.

”Oman oikean perheen menettäminen on aina kivuliasta, mutta surullisin päiväni näyttelijänä oli Poirot’n kuoleman kuvaaminen”, Suchet kertoi Radiotimesin haastattelussa vuonna 2021.

”Kaipaan häntä elämässäni, koska hän oli elämäni 25 vuoden ajan, ja olen menettänyt parhaan ystäväni.”

Haastattelussa Suchet kertoo, että Poirotia näytellessään hän hyödynsi Christien esille tuomaa ihmisen tarvetta kumppanin löytämisestä, tarvetta johonkuhun, jonka kanssa jakaa elämää. Poirotilta tämä tarve jäi täyttämättä, ja Suchet tietää miksi.

”Hänen kanssaan olisi mahdotonta elää! Hän on egoistinen perfektionisti.”

Näet Hercule Poirot -televisiosarjan nyt Viaplayn kautta.

Lisää luettavaa