Nyt Yle Areenassa: Järkyttävä ja raaka elokuva teinitytön seksiorjuudesta ei sovi herkille, vaikka onkin mestariteos

Tämä on ehdottomasti 2000-luvun alun merkkitapauksia.

16.7.2019 17:00

Ruotsalainen mestariohjaaja Lukas Moodysson lienee yksi ruotsalaisen elokuvan historiaan jäävistä ohjaajista. Hänen kynästään ovat elokuvat Fucking Åmål, Kimpassa, Mammutti ja HBO:lla alkava sarja Gösta. Sekä tietysti vuonna 2002 ensi-iltansa saanut Lilja 4-ever, joka on nähtävillä vielä noin kolme viikkoa Yle Areenassa.

Lilja 4-ever kertoo 16-vuotiaasta virolaisesta Liljasta (Oksana Akinshina), joka haaveilee ainoan ystävänsä Volodyan (Artyom Boguacharskiy) kanssa paremmasta elämästä. Lilja rakastuu ruotsiin matkustavaan Andrejhin (Pavel Ponomaryov), joka kutsuu Liljan mukaansa aloittamaan uuden elämän. Teinityttö päätyy kuitenkin väkivaltaisen ja järkyttävän pakkoprostituution hampaisiin ja haaveet murskautuvat. Elokuva ei todellakaan ole herkimmille katsojille.

Episodi kirjoitti aikalaisarvostelussaan seuraavasti: ”Lilja 4-Ever on varmasti tämän vuoden rankin elokuvakokemus, joka oikeasti ansaitsee tulla katsotuksi, vaikka sen jälkeen mieli ei taatusti ole ylimmillään. Tältä aiheelta ei kukaan saa ummistaa silmiään.” Elokuva palkittiin viidellä Ruotsin Guldbagge-palkinnolla, mm. vuoden parhaasta elokuvasta.

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa