Ohjaajamestari Ridley Scott nosti esiin seikan tekoälystä: ”Olisimme kaikki täysin kusessa”

”Se on vetypommi.”

30.11.2023 11:30

Tekoäly voi herättää monissa huolta, vaikkakin teknisten alojen työntekijöille vastikään tehdyssä ohjelmistoyritys Retoolin kyselytutkimuksessa ei oltu niin huolestuneita. Yli puolet piti tekoälyä yliarvostettuna.

Retoolin toimitusjohtaja David Hsu katsoo kyselytutkimuksen tuloksen kertovan siitä, ettei tekoälyllä ole vielä varsinaista liiketoimintaan liittyvää läpimurtosovellusta. Teknisten alojen ammattilaiset saattavat Hsun mukaan myös ajatella, ettei tekoälyn ole vielä aukottomasti todistettu olevan myöskään ainakaan monumentaalinen muutos.

Joskus tulevaisuudessa tekoäly voi kuitenkin kehittyä hyvinkin käyttökelpoiseksi entistä useampaan asiaan. Arvostettu elokuvaohjaaja Ridley Scott maalaakin varsin synkkiä pilviä taivaalle.

– Meidän on saatava tekoäly hallintaan. Enkä tiedä, miten se voidaan saada hallintaan. Hallituksessa käydään keskusteluja siitä, miten tekoälyä voidaan hallita. Pilailetteko te? Sitä ei voi koskaan hallita, Scott sanoi Rolling Stone -julkaisun haastattelussa.

– Kun se on vapaana, se on vapaana. Jos suunnittelisin tekoälyn, suunnittelisin tietokoneen, jonka ensimmäinen tehtävä on suunnitella toinen tietokone, joka on ensimmäistä älykkäämpi, ohjaaja sanoi.

Scott nosti seuraavaksi esiin seikan tekoälyjen yhteistyöstä.

– Ja kun ne kokoontuvat yhteen, olet pulassa, koska silloin ne voivat ottaa haltuunsa koko maailman sähkö- ja rahajärjestelmän – ja kytkeä sen pois päältä. Se on ensimmäinen katastrofi. Se on tekninen vetypommi. Ajattele, mitä se tarkoittaisi, Scott maalaili.

Scott jatkaa kauhukuvien kertomista.

– Jos minulla olisi tekoälysovellutus, voisin sanoa sille haluavani sen keksivän, miten kytkeä kaikki Lontoon sähköt pois päältä.

– Se on vetypommi. Maailma sulkeutuisi, jos sulkisin sen, ja olisimme kaikki täysin kusessa. Palattaisiin kynttilöihin ja tulitikkuihin. Onko sinulla kotona kynttilöitä ja tulitikkuja? Asun Ranskassa, joten minulla on, Scott sanoi.

Michael Fassbender näytteli androidia Scottin elokuvassa Alien: Covenant (2017).

Ohjaaja on käsitellyt tekoälyä omissa elokuvissaan. Alien-sarjan leffoissa on nähty älykkäitä androideja, joiden hyväntahtoisuudesta ei voi koskaan olla varma.

Asiantuntijat tunnistavat niin ikään vaaran tulevaisuuden tekoälyssä. Monet heistä allekirjoittivat maaliskuussa adressin, jossa vaadittiin tekoälyn kehityksen pysäyttämistä puoleksi vuodeksi. Tauon aikana tekoälykehitykseen olisi haluttu luoda pelisäännöt. Adressin allekirjoitti muun muassa Elon Musk ja Applen perustajiin kuuluva Steve Wozniak.

Ridley Scottin viimeisimmässä elokuvassa Napoleonissa ei tarvitse pelätä tekoälyllä toimivia androideja. Elokuva kertoo androidien sijaan sotataidon nerona pidetystä Napoleonista. Voit katsoa leffan trailerin alta.

Lue myös: Microsoft joutui muokkaamaan Bingin tekoälyalgoritmia – syynä Disney-tyyliset ”elokuvajulisteet” – Episodi.fi

Lähde: Business Insider, TechSpot, Developer-Tech

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia