OITNB:n Alex on palannut naisvankilaan: ”Siitä tulee aika hullua loppua kohti!”

Orange is the Black -sarjan kolmannella kaudella Laura Preponin roolihahmo Alex on palannut vankilakuvioihin. Myös Laverne Coxin esittämä Sophia siirtyy uusille alueille.

Teksti: Jussi Huhtala, Berliini

Oliko Alexin paluu katsojien vai tuottajien toive?
Laura Prepon: Se oli kaikkien toive, myös minun. Kun tulin mukaan sarjaan, minulla oli vuosittaiset sopimukset. Sitten aikatauluja sekoitti toinen työ, josta olin todella kiinnostunut. Jenji [Kohan, tuottaja-käsikirjoittaja] ja minä puhuimme siitä, ja tiesin jo kauan sitten ennen katsojia, että palaan kolmannelle kaudelle. On hienoa tulla takaisin, ja se on tietysti perusteltua. Alex ja Piper ovat kolmannella kaudella molemmat vankilassa, ja siitä lähtee käyntiin monenlaisia uskomattomia asioita. Olen itse asiassa tyytyväinen siihen, että kakkoskaudella kävi niin kuin kävi, koska nyt meillä on aivan uusi jännittävä juonikuvio.

Mikä oli kohokohta kolmannen kauden kuvauksissa?
LP: Minulle se oli kauden alkupuoli. Ennen kuvauksia Jenji sanoi, että hahmoni on kuin siipirikko. Se oli minulle herkkä ja paljas tilanne. Ja minä pidin siitä, koska tunnen kasvavani näyttelijänä aina kun oloni on epämukava. Ajoin iltaisin kotiin silmät punaisina itkettyäni koko päivän mutta samalla tunsin tehneeni kaikkeni, ja se oli todella hienoa. Pidän kauden alun intensiivisistä kohtauksista, joissa minä ja Taylor [Schilling] näyttelemme yhdessä.
Laverne Cox: Minulle kohokohta oli kohtaus, josta minun ei oikeastaan pitäisi puhua, koska se tapahtuu kauden loppupuolella. Ohjaaja antoi minulle luvan irrotella täysillä eräässä kohtauksessa. Se oli todella hauskaa, koska jokaisella otolla tapahtui jotain uutta. Katsoin itseäni kuin ulkopuolisena mutta samalla tunsin olevani täysin tilanteen herra.

Sophian roolihahmosta näyttää tulleen eräänlainen roolimalli.
LC: Vihaan sanaa roolimalli. Käytän mieluummin sanaa mahdollisuusmalli. On typerää käyttää mallina toisen elämää. Pidän siitä ajatuksesta että uskoo mahdollisuuksiinsa, koska joku muukin on saavuttanut jotain, mutta jokaisen on silti etsittävä oma polkunsa.
Sophias1promo1
Alex ja Piper perustuvat selkeästi todellisiin henkilöihin, mutta onko olemassa oikeaa Sophiaa?
LC: Kirjassa hänen nimensä on Vanessa. Sophia perustuu todelliseen henkilöön, jonka kanssa Piper Kerman suoritti vankilatuomiota. Hän oli musta transnainen, mutta sen perusteella mitä Piper kertoi minulle, hän oli hyvin erilainen kuin Sophia. En ole tavannut häntä, mutta Piperin ansiosta tiedän hänestä jonkin verran.

Alexin esikuvasta tiedetään vähän enemmän?
LP: Halusin tavata Cleary Woltersin, joka on oikea Alex, mutta se ei onnistunut. Aiemmin hän oli niin sanotusti kateissa, eikä siitä asiasta puhuttu (naurua). Mutta toisaalta Jenji ja muut sarjan luojat eivät halunneetkaan tehdä elämäkerrallista tarinaa. Sitten Cleary Wolters julkaisi kirjan ja kirjoitti viestin, jossa hän kehui minua. Se oli jännittävää. Hän on siis astunut julkisuuteen, mutta en ole vielä päässyt häntä tapaamaan. Ehkä se on nyt mahdollista. Se ei vaikuta siihen miten esitän Alexia, mutta olisi silti mukavaa tavata hänet.

Miltä tuntui palata roolihahmoon jälleen takaisin?
LC: On joka kerta outo tunne hypätä Sophian saappaisiin. On kiinnostavaa mennä yhä syvemmälle ja kuoria aina uusia kerroksia. On myös haastavaa olla uskollinen hahmolle, joka luotiin kolme vuotta sitten. On oltava uskollinen puhetavalle ja kävelytavalle, mutta on myös annettava hahmon kehittyä.

Kolmannen kauden alkupuolen perusteella sarja on tunnelmaltaan kevyempi. Tuleeko siihen muutos kauden loppupuolella?
LP: Kyllä siitä tulee aika hullua loppua kohti! Minusta kolmas kausi muistuttaa ensimmäistä sävyltään. Veen hahmo teki toisella kaudella sarjasta synkemmän muttei mitenkään huonolla tavalla, koska siihen liittyi uskomattomia juonikuvioita. Silti kolmas kausi kokonaisuutena on hieman kevyempi, ja luulen että näin Jenji sen tarkoitti.
LC: On hienoa työskennellä ihmisten kanssa, jotka ovat oikeasti neroja. Jenji on uskomaton, ja kirjoittajat jatkavat näitä hauskoja ja jännittäviä juttuja. Sophialla on kevyitä hetkiä, mutta välillä rankkaakin. Minä elän ne hetket täysillä. Raaka ja intensiivinen draama on sitä, mihin meidät on koulutettu.

Mikä on sarjan suosion salaisuus?
LP: Se tarjoaa jokaiselle jotakin. Siinä on niin erilaisia yksilöitä, erikokoisia, erirotuisia, eri uskontojen edustajia, joihin jokainen voi tarttua. Jenjiä ei pelota mennä eri alueille, eikä mikään ole hänelle tabu. Hän kertoo sellaisia tarinoita kuin haluaa, ja me saamme esittää hahmojamme kuten haluamme. Katsojat eivät ole tyhmiä, vaan haluavat jotain, mikä tempaa mukaansa. Varsinkin nyt kun on olemassa erilaisia julkaisualustoja ja monenlaisia sarjoja, niin on ilmiömäistä että olemme menossa kohti neljättä kautta. Olemme tosi onnekkaita.

Onko yksi selitys suosiolle se, että siinä on niin vahvat naishahmot?
LP: On niin paljon sarjoja, joissa miehet ovat etualalla ja naiset joutuvat sivuun. Tässä sarjassa sen sijaan ei ole pelkästään yhtä vahvaa naishahmoa, vaan niitä on kahdeksan! Kun yleisö on löytänyt tällaisen sarjan kuin Orange is the New Black, niin se tarkoittaa, että vahvoja naishahmoja todella halutaan lisää.

Lue Taylor Schillingin ja Uzo Aduban haastattelu täältä.

Aiheeseen liittyvät jutut