Oletko etsinyt elokuvaa ja miettinyt mistä suoratoistopalvelusta se löytyy? Tästä artikkelista löytyy vastaus

Ennen luettiin päivälehdestä tai Katsosta, mitä televisiosta kannatti katsoa kuhunkin aikaan. Nyt tarvitaan suoratoistopalveluihin erikoistunut hakukone.

Jos etsin sisältöä verkkoselaimella, moni suoratoistopalvelu piilottaa oman kataloginsa ja hakukoneensa uudelta potentiaaliselta asiakkaalta.

On käsittämätöntä, miksi Amazon Prime Video, Disney Plus, HBO Max, Netflix ja Paramount Plus blokkaavat oman sisältönsä selailun, jos en ole kirjautunut sisään. Finnkino on toki pyörittänyt sokkona ostettujen elokuvalippujen mysteerinäytöksiä aiemmin, mutta hankala nähdä, että koko valikoiman jatkuva pimentäminen olisi menestysresepti.

Apple TV Plus antaa selata valikoimaansa rajoituksetta, mutta ei anna mahdollisuutta erillishaulle.

Myöskään C Moren laskeutumissivulta ei pysty hakemaan mitään, kunnes löytää tiensä C Moren ohjelmasivulle, valitsemalla ensin laskeutumissivun alalaidasta linkin joko elokuviin tai sarjoihin. Sen jälkeen haku toimii kirjautumatta.

Vain kolme keskeistä palvelua antaa hakea sisältöään heti etusivulta ja kirjautumatta. Elisa Viihde Viaplay, Ruutu Plus ja Yle Areena. Kiitos.

Yhteisluotaus

Jos haluaa hakea sisältöä kokonaisvaltaisesti koko kentältä yli palveluiden rajojen, vaaditaan erillinen hakukone. Vaihtoehtoja on muutama.

Telkku.com

Television suosittu ohjelmaopas Telkku.com osaa nykyään hakea sisältöjä seuraavista palveluista: Apple TV Plus, C More, Disney Plus, Elisa Viihde Viaplay, HBO Max, Netflix ja Yle Areena. Telkun haku on riisuttu karvalakkimalli, jonka ulkoasu aktiivisesti haittaa käyttöä. Palvelu kuitenkin toimii, jos ei tiedä paremmasta. Telkku ei kuitenkaan löydä esimerkiksi tätä kirjoittaessa vasta tulossa olevia ohjelmia, kuten HBO Maxin tammikuista Peacemaker-sarjaa, jossa uudesta Suicide Squad -elokuvasta tuttu kovapää siivoaa katuja.

IS PlayPilot

Viime syksynä avattu IS PlayPilot mainostaa itseään Pohjoismaiden suurimpana suoratoiston ohjelmaoppaana. PlayPilotissa voi muun muassa luoda käyttäjätilin ja valita, mistä kaikista palveluista sisältöä haluaa hakea. Vaihtoehtoja on 29 kappaletta. Joukossa kaikki perinteiset kuukausimaksulliset palvelut, Mubin ja Hayun kaltaiset harvinaisemmat tahot, ilmaiset vaihtoehdot ja lukuisia verkon vuokrapalveluita, kuten Blockbuster, Rakuten ja YouTube Movies.

PlayPilot näyttää suosituksia eri kategorioista ja tarjoaa myös vapaan haun. IMDb:n ykköselokuva Rita Hayworth – Avain pakoon löytyy sekä kotimaisella hirvityksellä että alkuperäisnimen Shawshank-haulla. Näkyy olevan saatavilla kolmessa tilauspalvelussa ja seitsemässä vuokra tai osto -palvelussa. Kätevästi PlayPilot listaa heti kaikkien palveluiden hinnat helppoa vertailua varten.

Aiemmin mainittu Peacemaker-sarja löytyy, mutta ei ole vielä merkitty millekään palvelulle, vaikka HBO:llehan se pamahtaa.

JustWatch

Kansainvälinen toimija JustWatch käänsi sivunsa suomeksi jo useampi vuosi sitten. JustWatch ja PlayPilot muisuttavat hyvin paljon toisiaan. Voit luoda tilin, oman muistilistan ja hakea sisältöjä kaikkiaan 38 eri lähteestä. PlayPilotista puuttuvia lähteitä ovat esimerkiksi dokumenttien Doc Alliance Films ja kotimainen ilmaispalvelu Kirjastokino.

JustWatch listaa Rita Hayworthille neljä suoratoistopalvelua, seitsemän mahdollisuutta vuokrata ja toiset seitsemän ostaa elokuva. JustWatch antaa lisämahdollisuuden suodattaa hakutuloksia niiden maksullisuuden, kuvatarkkuuden ja katselumaan perusteella.

Tositesti

PlayPilotin ja JustWatchin väliltä löytyy pieniä hakueroja.

Omasta dvd-hyllystäni kadonnut Memphis Belle löytyy PlayPilotin mukaan kuudesta palvelusta sekä vuokralla että ostettavana. JustWatch listaa viisi palvelua vuokralle ja yhdellä muutoksella toiset viisi palvelua ostoon. JustWatch ei tunnista, että SF Anytime tarjoaisi vuokramahdollisuutta, jonka PlayPilot listaa.

Kiristetään vaikeuskerrointa: Hakuun aikoinaan R&A-festareilla säväyttäneet norjalainen Sons of Norway ja islantilainen Gnarr.

Sons of Norway löytyy PlayPilotista, mutta ei mistään suoratoistopalvelusta. JustWatch ei tunnista elokuvaa lainkaan edes norjalaisnimellä.

Molemmat palvelut tunnistavat Gnarrin, mutta vain JustWatch löytää lähteen. Doc Alliance Films.

Jani Svensk