Omatkin hylkäsivät edellisen yrityksen – miten pärjää uusi Jenkki-Godzilla?

11.5.2014 08:00

Japanissa vuonna 1954 alkanut Godzilla-elokuvien sarja ei aina ole tuottanut mestariteoksia, mutta harva niistä on niin vihattu kuin vuonna 1998 ilmestynyt amerikkalaisversio, Roland Emmerichin Godzilla. Sitä hypetettiin valtavasti ja fanit olivat innoissaan. Ensi-illan jälkeen sitä tuntuivat inhoavan kaikki kriitikoista katsojiin.

Oikeudet amerikkalaisille lisensoinut Toho-studio julisti myöhemmin, että kyseessä on elokuvan nimestä huolimatta niin erilainen hirviö, että se ei kuulu viralliseen Godzilla-jatkumoon. Tohon mukaan Godzilla-elokuvan jättiläismonsteri on aivan eri olento, jota kutsutaan nimellä ”Zilla”.

Emmerichin elokuvan käsikirjoittanut Dean Devlinkin on todennut, että tuli tehtyä paha moka. Hän kuitenkin sanoo, että vika on nimenomaan hänen käsikirjoituksessaan eikä näyttelijöissä, efekteissä tai Emmerichin ohjauksessa.

Nyt teattereihin saapuu 30. Godzilla-elokuva, joka on vasta toinen amerikkalaistuotanto. Aikaisemmat jatko-osasuunnitelmat haudattiin hiljaisuudessa Emmerichin elokuvan saaman jäätävän vastaanoton vuoksi.

Mutta miten Gareth Edwards on onnistunut omassa yrityksessään? Oikein hyvin, toteaa Episodin arvio. ”Kaiken kaikkiaan voi sanoa, että Edwards on valinnut lähtökohtansa ja painotuksensa hyvin, ja Godzilla on mitä mainiointa hirviöviihdettä”, toteaa Jouni Vikmanin kirjoittama arvio.

Pitkäaikaiseksi Godzilla-faniksi tunnustautuva arvioija jatkaa: ”Myös fanaattinen Godzilla-fani voi olla tyytyväinen. Käytännössä kaikki Godzilla-kaanonin elementit ovat paikoillaan”.

 

Lisää luettavaa