Onko tässä Suomen Liam Neeson? Suomalainen sotaelokuva sai ylistävät arviot Hollywoodin ykkösjulkaisussa

Suomalaisella sisulla on nyt kysyntää.

3.10.2022 10:30

Jalmari Helanderin uusi ohjaustyö Sisu on toiseen maailmansotaan sijoittuva sotaelokuva. Jorma Tommilan esittämä mies taistelee siinä natsien tuhopartiota vastaan Lapin erämaassa.

Sisua on jo esitetty Pohjois-Amerikassa muun muassa Toronton elokuvajuhlilla, ja se on saanut erinomaisia arvosteluja.

Nyt kehujien joukkoon on liittynyt Hollywoodin ykkösjulkaisu, arvostettu elokuvalehti Variety.

Varietyn kriitikko Dennis Harvey suorastaan ylistää Sisua lauantaina julkaistussa arviossa.

Rare Exports -ohjaajan paluuelokuva on hillittömän viihdyttävä toisen maailmansodan kostofantasia”, arviossa kirjoitetaan.

Harvey rinnastaa Jorma Tommilan varttuneen toimintahahmon Liam Neesonin vastaavanlaisiin suorituksiin ja näkee elokuvassa yhteyksiä Quentin Tarantinon Kunniattomiin paskiaisiin.

”Huonoa makua ja hyvää mieltä yhdistelevä elokuva ei sovi kaikille, mutta se takuulla ilahduttaa monia”, arviossa kirjoitetaan. Elokuvan koomisia elementtejä verrataan muun muassa Buster Keatoniin ja Maantiekiitäjä-piirrettyihin.

Arvostelija kiittää myös elokuvan teknisiä puolia. Kuvaaja Kjell Lagerroos ja leikkaaja Juho Virolainen saavat työstään kehuja. Juri Sepän ja Tuomas Wäinölän musiikkia verrataan Ennio Morriconen säveltämiin spagettiwestern-teemoihin.

Helanderin Rare Exports -elokuvasta tutun Jorma Tommilan ohella elokuvassa näyttelevät muun muassa Mimosa Willamo ja norjalaistähti Aksel Hennie (Headhunters, Yksin Marsissa).

Sisu on Helanderin pitkäaikainen haave.

”Minulla on ollut unelma 10-vuotiaasta asti tehdä räjähtävä toimintaelokuva Suomessa. Lopultakin olen tilanteessa, jossa saan toteuttaa haaveeni ja ohjata eeppisen selviytymistarinan, joka sijoittuu toisen maailmansodan runtelemaan Lappiin”, ohjaaja kertoi viime kesänä ennen kuvauksia.

Helanderin edellinen pitkä elokuva Big Game valmistui vuonna 2014. Siinä nähtiin pääosassa Samuel L. Jackson. Sen jälkeen Helander on ohjannut muun muassa televisiosarjoja Luottomies (2018) ja Kalifornian kommando (2020).

Sisu saa näillä näkymin Suomessa ensi-iltansa alkuvuodesta 2023

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa