Big Game

/ / GENRE ENSI-ILTA 19.03.2015 TÄHDET

Torilla tavataan! kuului ilahtunut kommentti erään Big Gamen nähneen toimittajan suusta lehdistönäytöksen jälkeen.

Siinä onkin jotain osuvaa, sillä Jalmari Helanderin ohjaama ja Petri Jokirannan tuottama Big Game tuntuu suomalaiselle elokuvankatsojalle vastaavanlaiselta tapaukselta kuin euroviisuvoitto tai jääkiekon maailmanmestaruus. Suomalaiset tekijät ovat tehneet kansainvälisen tason toimintaelokuvan, eikä vastaavanlaisia tapauksia ole juuri nähty nähty. Renny Harlinin toimintaelokuvat Hollywoodissa, ilmiöksi kasvanut Iron Sky ja tietenkin Helanderin ja Jokirannan aiempi tuotanto Rare Exports ovat nyt saaneet seurakseen elokuvan, joka herättää taatusti huomiota kansainvälisesti.

Big Gamen vetonaulaksi on saatu Hollywoodin A-sarjaan kuuluva Samuel L. Jackson esittämään Yhdysvaltain presidenttiä. Jacksonin lisäksi elokuvassa on muitakin tunnettuja nimiä. Näyttelijäkaartiin kuuluvat myös Oscar-palkittu Jim Broadbent ja Täydelliset naiset -sarjasta tuttu Felicity Huffman.

Big Gamen keskushahmo on kuitenkin nuori Onni Tommila, jonka isä Jorma Tommila on myös mukana elokuvassa. He esittävät isää ja poikaa kuten Rare Exports -elokuvassakin.

Elokuvan alussa Onnin esittämä, jossain Pohjois-Suomessa asuva 13-vuotias Oskari joutuu suorittamaan eräänlaisen selviytymisriitin. Oskari haluaa suvun miesten tapaan tulla metsästäjäksi ja saada kuvansa kunniagalleriaan. Sitä varten hänen on tehtävä yön yli kestävä metsästysretki yksin, aseenaan vain jousipyssy.

Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentin Air Force One -lentokone on matkalla Helsinkiin kansainväliseen huippukokoukseen. Suomen ilmatilassa kone joutuu terroristien hyökkäyksen kohteeksi ja putoaa Lapin erämaahan. Terroristien katala suunnitelma menee kuitenkin pieleen, kun Oskari löytää presidentin ennen heitä.

Asetelmasta seuraa hauska ja mukaansatempaava tarina, joka tuo mieleen 80-luvun toimintaelokuvat ja vaikkapa Steven Spielbergin E.T:n ja Indiana Jones -seikkailut. Saksalaisissa vuoristomaisemissa kuvatut kohtaukset näyttävät upeilta. Big Game on ehkä visuaalisesti näyttävin suomalaiselokuva, mitä on koskaan tehty. Kuvauksesta vastaa Helanderin luottokuvaaja Mika Orasmaa.

Perinteiseen toimintaelokuvan tyyliin pahikset ovat todella pahoja ja heittävät joka tilanteessa sarkastista läppää. Ray Stevensonin ja Mehmet Kurtulusin esittämät konnat ovat itse asiassa lähes parodiahahmoja, ja välillä heidän suuhunsa kirjoitetut repliikit menevät täysin yli, mutta sehän kuuluu tavallaan asiaan. Silläkään ei ole väliä, että Big Game uhmaa fysiikan lakeja ja kolkuttelee koko ajan epäuskottavuuden rajoja, sillä Helander pitää kaiken niin tiukasti otteessaan, että katsoja vain uppoutuu sen maailmaan.

Parasta elokuvassa ehkä on se, miten veteraaninäyttelijä Jackson ja nuori Onni Tommila pelaavat yhteen. Heidän yhteisistä kohtauksistaan tulee hyvälle tuulelle. Big Game onkin ennen kaikkea hyvän mielen toimintaelokuva, joka on tehty sopivasti kieli poskessa ja esikuvia kunnioittaen.


Aiheeseen liittyvät elokuvat