Orange is the New Black -sarjan Piper: ”Kuvauspaikalla on hauskaa ilman miehiä”

6.6.2014 09:49

Orange Is the New Black -sarjan toinen kausi julkaistaan tänään. Vankilaan joutuvasta naisesta kertova Netflixin tuotanto on synnyttänyt kulttisuosion, mitä sarjan päähenkilö Piper Kermania esittävä Taylor Schilling itsekin hämmästelee.

Teksti: Jussi Huhtala, Lontoo
Kuva: Jesse Grant

– Tuntuu että kaikki katsovat sitä, Schilling kertoo.

– Olen huomannut, että sitä katsovat kaikenikäiset: sekä miehet että naiset. Kävelin yhtenä päivänä kadulla, ja lastenvaunuja työntävä nainen tunnisti minut tyyliin ”Herranjestas, tuo on Piper!”. Menin kadun yli, ja kaksi roskakuskia huusi ”Piper!”. Tapahtumien välillä oli vain pari sekuntia.

Sarjan suosio on ollut yllätys, mutta Schillingillä oli jo ensimmäistä kautta tehdessä tunne, että nyt syntyy jotain erityistä.

– Olin tyytyväinen omaan työhöni ja luottavainen myös muiden näyttelijöiden ja koko tiimin suhteen. Silti en aavistanut, että sarjasta tulee näin suosittu.

Ennen Orange is the New Black -sarjaa Schilling tunnettiin Mercyn sairaala -sarjasta. Hän sai Piperin roolin koekuvausten kautta.

– Se on ihan normaali tapa saada näyttelijäpesti. Minua pyydettiin koelukuun. Sitten [sarjan luoja] Jenji Kohan näki videonauhan ja valitsi minut sen perusteella. Se tapahtui tosi nopeasti.

Koukuttava sarja on herättänyt monenlaista keskustelua päähenkilön biseksuaalisuuden takia.

– Minusta yksi mielenkiintoisimpia asioita sarjassa on se, että Piperin ja Alexin suhdetta kohdellaan kuin mitä tahansa suhdetta. Se ei oikeastaan ole lesbosuhde, vaan siinä on kaksi rakastunutta ihmistä. Vaikka suhteessa on kaksi naista, sille ei anneta mitään erityistä käsittelyä tai selitystä, ja se on mielestäni hienoa, Schilling pohtii.

Orange is the New Black sisältää amerikkalaiseksi sarjaksi poikkeuksellisen paljon alastomuutta.

– Luulen, että se on yksi tapa esittää näiden naisten haavoittuvuutta ja epävarmaa tilannetta. Meidän pitää ottaa fyysisiä riskejä alastomuuden kanssa, ja olen sitä mieltä, että ne ovat vastine psyykkisille riskeille. Se, että meidän on tehtävä tiettyjä ratkaisuja, tuntuu kuin riisuttaisiin alastomaksi.

Sarjassa kuvattava vankilan hierarkia vastaa Schillingin mukaan todellisuutta.

– Vankilassa syntyvät rakkaussuhteet ja vihollissuhteet ovat käsitykseni mukaan hyvin uskollisia vankiloiden todellisuudelle, etenkin naisten vankiloille. Miesten vankiloissa on samat sosiaaliset hierarkiat, mutta ne perustuvat enemmän fyysisille ominaisuuksille. Naiset ovat verbaalisempia ja rationaalisempia suhteissaan.

Kuvauspaikalla onkin ollut Schillingin mielestä hauskaa ilman miehiä.

– Kyllä! Naiset ovat enemmän tekemisissä keskenään kuin miehet, joten meistä on tullut aivan oma vankilajengi.

Sarja perustuu tositapahtumiin ja samannimiseen Piper Kermanin kirjoittamaan kirjaan. Schilling kertoo tavanneensa oikean Piperin ja oppineensa häneltä paljon.

– Hän opetti minulle millaista vankilassa oikeasti on. Miten kovaäänistä siellä on, ja kaikki värit puuttuvat. Opin Piperilta paljon pelkän hänen olemuksensa kautta.

Netflix esittää Orange is the New Black -sarjan toista kautta 6.6.2014 alkaen.

Lisää luettavaa