Orwellin vuonna 1984 Suomeen syöksyi neuvostoliittolainen ohjus, ja nyt tapahtumasta tehdään elokuva

Elokuva saa ensi-iltansa vuonna 2024.

24.2.2023 18:33

Joulukuussa 1984 Inarijärveen syöksyi neuvostoliittolainen ohjus, ja kansainvälinen selkkaus oli valmis. Tämä tositapahtuma on luonut kehyksen Jussi-palkitun ohjaaja Miia Tervon uuteen elokuvaan, jonka Tervo on myös käsikirjoittanut.

Elokuvan pääroolissa nähdään kaksinkertainen Jussi-voittaja Oona Airola, ja muissa rooleissa muun muassa Hannu-Pekka Björkman, Tommi Korpela, Pyry Kähkönen ja Jarkko Niemi.

Työnimellä Ohjus kulkevan elokuvan kuvaukset ovat alkaneet Kemijärvellä, ja elokuva saa ensi-iltansa vuonna 2024.

Suomi ja maailma oli monellakin tapaa erilainen 1980-luvulla nykypäivään verrattuna. Yhtä kaikki, niin ihmiset kuin valtiot käyvät vuosikymmenestä toiseen uusia taisteluja omia demoneitaan vastaan.

Näissä tunnelmissa liikutaan Tervon uudessa elokuvassa, jonka kuvaukset ovat vastikään käynnistyneet Kemijärvellä. Lappiin sijoittuva elokuva kertoo yksinhuoltaja Niinasta, joka potkut saatuaan saa uuden alun elämälleen paikallisen sanomalehden toimittajana – ja eteensä myös jymyjutun Suomeen mahdollisesti pudonneesta neuvostoliittolaisesta ohjuksesta.

Rauhallinen pohjoisen elämä on hetkessä muuttunut sirkusmaiseksi temmellyskentäksi, ja Niina luovii omaa tietään eteenpäin. Hänellä on paljon pelissä, sillä ex-mies on vapautumassa vankilasta – ja Niinan sekä heidän lastensa tulevaisuus on jälleen uhattuna.

”Minua kiinnostaa, että miten ihminen yksilönä ja kansakunnat suojelevat rajojaan, tai eivät suojele ja miksi. Vuoden 1984 ohjushässäkkä tarjoaa oivallisen kehyksen käsitellä tätä raja-aihetta draamakomedian, absurdin pohjoisen hysterian, melankolian ja runollisuuden keinoin”, Miia Tervo kertoo tiedotteessa.

”Tässä elokuvassa pieni ihminen uskaltaa puolustautua ja löytää omat rajansa etsiessään valtionsa rajoja. Ohjuksessa poliittinen satiiri kohtaa siis karvalakkihömpsöttelyn ja aivan todella vakavan väkivallan uhan. Ja kaikki tämä niin, että katsoja viihtyy ja saa nauraa – ja ehkä vähän itkeäkin. Jos siis haluaa. Raja-teemaan kuuluu, että saa itse päättää miten asiat kokee”, Tervo kuvailee.

Elokuva saa ensi-iltansa vuonna 2024.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia