Oscar-ohjaajan uudella tekniikalla kuvattu uutuus jakaa mielipiteet: ”Kaikkien aikojen realistisin”, ”Katsomiskelvoton”, ”Rikos elokuvia kohtaan”

Ang Leen uusi ohjaustyö Billy Lynn’s Halftime Walk on eräänlainen kokeellinen elokuva, jos sellaista voi 40 miljoonan dollarin tuotannosta sanoa.

21.10.2016 11:54

Billy Lynn’s Halftime Walk on kuvattu paitsi 3D:nä myös uudenlaisella HFR-tekniikalla, jossa kuvataajuus on 120 kuvaa sekunnissa perinteisen 24 kuvan sijaan.

Peter Jackson on käyttänyt HFR-tekniikkaa aiemminkin, mutta Hobitti-elokuvien HFR-formaatissa oli ”vain” 48 kuvaa sekunnissa.

Leen elokuvan kuvaa on sanottu uskomattoman tarkaksi ja kirkkaaksi – toisaalta myös luonnottoman tarkaksi. Slate-sivusto kirjoittaa, että Ang Lee on tehnyt kaikkien aikojen realistisimman elokuvan – mutta se on samalla katsomiskelvoton. Joidenkin mielestä HFR on rikos elokuvaa kohtaan.

Billy Lynn’s Halftime Walk kertoo 19-vuotiaasta erikoisjoukkojen sotilaasta. Billy Lynn on Irakissa taisteleva nuorukainen, joka tovereineen selviää hengissä vaarallisessa tulitaistelussa.

Tapaus saa laajan mediahuomion. Puolustusministeriö haluaa tuoda sankariksi nousseen Billyn ja hänen Bravo-ryhmänsä tuodaan kotiin Yhdysvaltoihin. He tekevät promootiokiertueen, joka huipentuu kiitospäivän jalkapallo-otteluun. Ottelun puoliajalla järjestetään näyttävä juhlatilaisuus. Siellä Billy käy takaumien kautta läpi traagisia muistojaan sodasta. Samalla selviää vähitellen, mitä Bravo-ryhmälle todella tapahtui Irakissa.

Nimihenkilöä esittävä Joe Alwyn tekee elokuvassa valkokangasdebyyttinsä. 25-vuotias näyttelijä tekee kertaheitolla pääroolin Oscar-palkitun ohjaajan elokuvassa.

Taiwanilaissyntyinen Ang Lee (s. 1954) on voittanut parhaan ohjauksen Oscarin kahdesti. Ensimmäinen tuli vuoden 2005 Brokeback Mountainista ja toinen vuonna 2012 ilmestyneestä Piin elämästä. Oscar-menestykseksi nousi myös Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme (2000), joka sai parhaan vieraskielisen elokuvan kultapystin.

Billy Lynn’s Halftime Walk perustuu Ben Fountainin samannimiseen romaaniin. Vuonna 2012 ilmestynyt Fountainin esikoisromaani keräsi useita kirjallisuuspalkintoja. Sitä on kehuttu erityisesti sujuvasta dialogista.

Joe Alwynin lisäksi elokuvan näyttelijäkaartiin kuuluvat muun muassa Kristen Stewart, Garrett Hedlund, Chris Tucker, Steve Martin ja Vin Diesel.

Suomeen elokuva on tulossa 3. helmikuuta 2017. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa