Pelejä ei enää ole – uudessa Nälkäpeli-elokuvassa aukeaa erilainen maailma

18.11.2014 09:46

Nälkäpeli-saagan kolmas viimeinen osa jaettiin kahtia. Silti toimintaa riittää niin, että Nälkäpeli: Matkijanärhi, osa 1 on venynyt karvan verran yli kaksituntiseksi. Jennifer Lawrencen esittämä Katniss Everdeen on paennut ja piileksii nyt Vyöhykkeellä 13. Hän haluaa pelastaa ystävänsä Peetan Pääkaupungilta, mutta sitä varten hänen on vastentahtoisesti otettava harteilleen Vyöhykkeiden kapinan symbolin mantteli ja kasvettava johtajaksi.

Teksti Jouni Vikman
Haastattelut ja kuvat © 2014 Lions Gate Films Inc.

Toiseksi viimeinen Nälkäpeli-elokuva alkaa maailmassa, jonka olemassa olosta Katniss ei ole ollut tietoinen. Propagandan mukaan tuhotun Vyöhyke 13 on tuhottu, mutta sen pinnan alla on tunnelien verkosto, jossa piileksii kapinan keskusjohto. Siellä Katniss saa kuulla huonot uutiset: hänen koti-Vyöhykkeensä on hävitetty, ja hänen Nälkäpeli-kumppaninsa Peeta (Josh Hutcherson) on presidentti Snow’n aivopesemä Pääkaupungin vanki.

Katniss sekaantuu uhkarohkeaan juoneen, jonka tarkoitus on tunkeutua Pääkaupunkiin. Ohjaaja Francis Lawrencen mukaan Katniss on elokuvan alussa kuin muukalainen vieraassa maassa.

– Hän tajuaa, ettei voi vain seurata tapahtumia sivusta. Ihmisiä on petetty liikaa ja hänen rakkaansa ovat vaarassa.

Aikaisempien elokuvien rakenne on – kirjaimellisestikin – räjäytetty, mutta se ei ohjaajan mukaan menoa haittaa.

– Panokset ovat olleet korkeat kaikissa Nälkäpeleissä, mutta nyt aukeaa kokonaan uusi maailma. Pelejä ei enää ole, mutta hirmuvalta kuristaa koko Panemia. Nyt meillä on tilaisuus esitellä aivan uusia ympäristöjä hienojen toimintakohtausten kautta. Elokuvasta tulee valtava.

Katnissia esittävän Jennifer Lawrencen mukaan kyseessä on risteyskohtaus, jossa hahmo nousee epätoivostaan ja ottaa ensimmäiset askeleensa kohti johtajuutta.

– Hän on silti edelleen vastahakoinen sankari, Lawrence huomauttaa. – Ensimmäisessä elokuvassa hän halusi pelastaa perheensä, toisessa ystävänsä ja itsensä. Nyt hän alkaa ymmärtää merkitystään isommassa kuviossa ja että hänellä on mahdollisuus valita taistelu hyvän asian puolesta.

Valinta ei kuitenkaan ole helppo, kun Katnissin on sopeuduttava Vyöhyke 13:n sotilaskuriin ja sodan realiteetteihin.

– Näyttelijänä oli haaste kuvata Katnissin herääminen oudossa ympäristössä, jossa hänen on määriteltävä itsensä uudelleen. Kaikki on uutta, eikä hän edes voi entiseen tapaan karata metsälle maan alta. Katniss tuntui sen vuoksi melkein uudelta hahmolta, Lawrence kuvailee.

Katnissin ottaessa Matkijanärhen julkisen roolin, kapinallisten presidentti Coin (Julianne Moore) pyytää häntä tekemään viraalivideoita, joita Vyöhyke 13 käyttää Panemin muiden kapinallisten informoimiseen ja kannustamiseen.

– Hän tuntee itsensä pelinappulaksi, kuin Matkijanärhi olisi vain symboli. Videoiden tarkoitus on innostaa ja yhdistää ihmisiä, joten Katniss ei voi vain teeskennellä. Vasta todellisen ihmiskärsimyksen näkeminen Vyöhykkeellä 8 sytyttää hänen sisäisen kipinänsä. Taistelusta tulee henkilökohtaista.
Nalkapeli_Matkijanarhi_Osa1_pressi2
Julianne Moore on Lawrencen suosikkinäyttelijöitä, joten tilaisuus yhteistyöhön ilahdutti nuorta Oscar-voittajaa.

– Oli paras uutinen ikinä kuulla hänen esittävän Coinia. Hän oli vielä mahtavampi livenä, todella herttainen ja mielettömän hauska, Lawrence kehuu.

Vaikka Lawrence ja Moore tulivat hyvin juttuun, heidän hahmojensa välillä on jännistystä.

– Heillä on samoja periaatteita, mutta kaiken kokemansa jälkeen Katniss ei uskalla luottaa häneen, Lawrence kommentoi. – Presidentti Coin tajuaa, kuinka tärkeä Katniss on kapinalle, mutta ei usko tämän selviävän urakasta. Katniss on vielä traumatisoitunut, eikä Coin ole varma pystyykö häntä kontrolloimaan.

Lawrencesta oli mukavaa päästä tekemään enemmän yhteistyötä Liam Hemsworthin esittämän Galen kanssa. Ystävä on Katnissin vahvin linkki menneisyyteen.

– Ennen kuin Katniss osallistui Nälkäpeleihin, Gale oli ainut joka ymmärsi häntä. Jälkeenpäin Katnissia ja Peetaa yhdisti kokemus, jota kukaan muu, ei edes Gale, ei voi ymmärtää. Oli mukava tutkiskella tilannetta, Lawrence kertoo.
SP1_D35_11647.dng
Myös ohjaaja-Lawrencelle Katnissin ja tämän esittäjän matka on ollut elokuvien tekemisen suola.

– On todella vaikeaa pysyä kärryillä hahmosta, joka on kokenut ja kärsinyt niin paljon, ja jonka pitää tehdä tärkeitä päätöksiä, ohjaaja toteaa. – Jen on tehnyt uskomattoman vivahteikasta työtä.

Siinä missä Pääkaupunki on räikeiden värien ja kirkkaiden valojen spektaakkeli, Vyöhyke 13 on harmaa, klaustrofobinen ja realistinen. Se on viettänyt hiljaiseloa odottaen otollista hetkeä nousta Pääkaupunkia vastaan.

Tähän asti vain Pääkaupunki on ollut tietoinen Vyöhyke 13, jonka kanssa se on solminut hyökkäämättömyyssopimuksen, kunhan asukkaat pysyvät maan alla. Kun sota alkaa vaikuttaa todennäköiseltä, Vyöhyke 13 ja Pääkaupunki ryhtyvät imagotaistoon, jonka ytimessä on toisen sankari, toisen vihollinen: Matkijanärhi.

Vyöhyke 13 on oma lukunsa jopa dystooppisessa Panemissa. Vyöhyke 13 oli kaivosalue, joka pommitettiin 75 vuotta aikaisemmin murskaksi. Ihmisiä kuitenkin selvisi hengissä maanalaisissa kaivoskäytävissä ja he perustivat sinne salaisen yhteiskunnan. Tiukassa kurissa kasvanut yhteisö kouluttaa jäsenensä sotilaiksi pienestä pitäen.

Katniss ei ehkä pahemmin välitä Vyöhyke 13:sta, mutta hän on kauan odotettu ideaali, jota ei aja kunnia vaan vahva taju oikeasta ja väärästä.

– Hän on vain tyttö köyhimmästä Vyöhykkeestä, joten Vyöhyke 13:n sanoma on: ”Jos hän voi vastustaa Pääkaupunkia, kuka tahansa voi tehdä sen, Francis Lawrence selittää. – Siksi hänet halutaan videoihin toiveena yhdistää Vyöhykkeet, jolloin Pääkaupungin kukistamiseen olisi pieni mahdollisuus.

Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 1 tulee ensi-iltaan keskiviikkona 12. marraskuuta. Lue lisää elokuvasta uudistuneesta Episodista 11/2014.

Lisää luettavaa