Piditkö WandaVisionista? Siinä tapauksessa Loki on uusi suosikkisarjasi!

Vielä ei yksikään Marvelin MCU-franchisen elokuva ole ehtinyt teattereihin, mutta Disney Plus -suoratoistopalvelussa jyrähtää käyntiin jo kolmas siihen liittyvä sarja. Loki ei ole samanlaista suoraa toimintaa kuin The Falcon and the Winter Soldier vaan on lähempänä WandaVisionin leikittelevyyttä ja salaperäisyyttä. Pohjustaako se samalla tavalla Doctor Strange in the Multiverse of Madness -elokuvaa? Oheinen arvio on kirjoitettu kahden ensimmäisen jakson perusteella.

8.6.2021 22:43

Supersankari Thorin veli, kieroileva Loki, syyttää monista epäonnistumisistaan enemmän tai vähemmän aiheellisesti Avengers-ryhmää. On ironista, että hänen viimeisimmät koettelemuksensa johtuvat suoraan sankarien toiminnasta, vaikka hän itse kuvittelee huijanneensa heitä.

Vuoden 2012 The Avengers -elokuvassa ulkoavaruuden olennot hyökkäsivät Lokin johdolla New Yorkiin. Se kuitenkin vain tiivisti sankareiden yhteenliittymää, ja nämä onnistuivat pysäyttämään hyökkäyksen, vangitsemaan Lokin ja viemään tälle voimia tuoneen Tesseract-valtikan.

Myöhemmin Tesseract paljastuu yhdeksi ikuisuuskivistä, joita Thanos käyttää kohtalokkaasti Avengers: Infinity War -elokuvassa vuonna 2018. Kumotakseen puolen universumin asujaimiston tuhon sankariryhmä turvautuu aikamatkailuun vuoden 2019 Avengers: Endgame -spektaakkelissa. Tarkoituksena on hetkeksi ”lainata” Tesseract synkkään tulevaisuuteen ja palauttaa se sitten oikeaan hetkeen ajassa.

Aikamatkailu on kinkkistä. Siihen liittyy perustavaa laatua olevia paradokseja, kun liikutaan ajassa taaksepäin muuttamaan tapahtumia, joita ilman muutettavaa tulevaisuutta ei olisi tapahtunut. Jos ei olla varovaisia, syntyy rinnakkaisia aikajanoja ja universumeja, joissa tapahtumat ovat edenneet eri tavalla.

Aikoja sitten eri aikajanat ovatkin ajautuneet kamppailuun siitä, mikä niistä on oikea, ja uhkana oli niiden kaikkien tuhoutuminen. Niinpä aikajanaa ryhdyttiin valvomaan mahdollisten haarautumien varalta. Tästä tietämättöminäkin Avengers-ryhmä selvisi kuin koira veräjästä, koska heidän toimensa kuuluivat sarjaan ”näin kuuluikin käydä”.

Yhtä pientä yksityiskohtaa lukuunottamatta.

Vuoden 2012 New Yorkissa joukkion jäsenet tyrivät Tesseractin sieppauksen ja joutuvat matkaamaan vieläkin kauemmas menneisyyteen sitä varten. Sen sijaan vuoden 2012 vangittu Loki onnistuu nappaamaan hilavitkuttimen ja pakenee.

Se tekee Lokista poikkeaman aikajanalla ja käynnistää uuden tv-sarjan, kun antisankari joutuu vastaamaan rikoksestaan, joka hänelle itselleen on tietysti ollut vain tilaisuuteen tarttumista.

Paostaan vielä pökertynyt Loki joutuu aikajanan puhtautta valvovan Time Variance Authority -viraston rattaisiin. TVA:n normaali tapa toimia on tuhota orastava ajanhaara ja pyyhkiä rikollinen aika-avaruusjatkumosta. Virastolla on kuitenkin ristinään harvinaisen sitkeä ”poikkeama”, joka aiheuttaa kaaosta ihmiskunnan eri aikakausilla kiinniottoa vältellen. Yksi agenteista tunnistaa Lokin kieron potentiaalin ja tarjoaa tälle mahdollisuuden: auttamalla ongelmatapauksen nappaamisessa hän voi välttyä hävitykseltä.

Pelkästään Loki-sarjan perusasetelma on kutkuttavan hauska. Vastakkain on virasto, joka tietää kaiken yksilöitä paremmin ja kohtelee Lokia vain yhtenä hoidettavana tehtävänään ikuisuuksien varrella, sekä Loki, jonka näkökulmasta maailma pyörii hänen ympärillään ja TVA on vain yksittäinen sattumus hänen merkityksellisen elämänsä polulla. Hupia vedetään myös TVA:n paikoin äärimmilleen vedetystä byrokratiasta.

Tom Hiddleston on jälleen erinomainen Lokina, jonka ylimielisen kuoren alla myllertää monia tunteita. Erityisen loistavasti Hiddleston tuo esiin hahmon monia puolia, kun tämä joutuu todistamaan TVA:n arkistoista MCU-tapahtumia, joita vuoden 2012 Loki ei vielä ole kokenut.

Hänen rinnallaan Owen Wilson vetää myös mainion roolin agentti Moebius M. Moebiuksena, joka uskoo tehtäväänsä jostain ylhäältä sanellun aikajanan pyhyydestä mutta yrittää silti olla olematta vain kasvoton byrokraatti ”asiakkailleen”. Gugu Mbatha-Raw ja erityisesti Wunmi Mosaku tekevät herkulliset roolit TVA:n kaiken kärsivinä käsikassaroina.

Loki on sarjana siitäkin kiinnostava, että vaikka vain WandaVision on mainittu Doctor Strange in the Multiverse of Madness -elokuvan pohjustajana, nimenomaan Loki puhuu suoraan multiversumeista. Jää nähtäväksi, kuinka paljon sen tapahtumat vaikuttavat tulevaan, mutta ainakin se tuntuu pohjustavan rinnakkaisten universumien aiheuttamaa uhkaa MCU:n todellisuudelle.

Joka tapauksessa sarja tuntuu tarjoavan mahdollisuuden kumota Avengers: Infinity War -elokuvan alun tapahtumat. Ainakin kakkosjakso tuntuu tarjoavan työkalut siihen. Kyllä, WandaVisionin tavoin Loki saa spekuloimaan ja rakentamaan erilaisia teorioita. Todennäköisesti ne menevät taas pieleen, mutta ainakin niiden parissa on hauskaa.

Jouni Vikman
Tähdet ★★★★

Lisää luettavaa