Pirtsakkuuden kilpi aseena karua elämää vastaan: Unbreakable Kimmy Schmidt naurattaa sekoilullaan ja nykymaailman kyseenalaistamisellaan

15 vuotta elämästään kulttibunkkerissa elänyt nainen rakentaa elämäänsä uusiksi valtavan optimismin ja naiivin reippauden avulla. Netflixin ensimmäinen alkuperäiskomedia naurattaa ja ihmetyttää jo 4. tuotantokaudellaan.

30.5.2018 16:52

Kun Unbreakable Kimmy Schmidt alkoi suoratoistopalvelu Netflixissä maaliskuussa 2015, palvelun alkuperäissarjoja oli vain kourallinen mutta ne saivat suhteessa todella paljon julkisuutta palvelun profiilin nostamiseksi.

Kimmy Schmidt oli Netflixin ensimmäinen originaali komediasarja, ja sitä on kauttaaltaan kehuttu yhdeksi ensimmäisistä suoratoiston hittisarjoista.

Alun perin tämän SNL– ja 30 Rock -sarjoista tuttujen Tina Feyn ja Robert Carlockin kehittämän sarjan piti päätyä NBC:lle, minkä johtajat olivat varta vasten pyytäneet omaa show’ta The Office -sarjan amerikkalaisesta versiosta tutulle Ellie Kemperille.

Sarja päätyi tuotantoon Netflixille, ja sitä on julkaistu tähän mennessä kolmen vuoden aikana 13 jaksoa vuodessa.

Unbreakable Kimmy Schmidt kertoo nimensä mukaisesti Kimmy Schmidtistä (Kemper), joka ei aivan pienestä lannistu.

Tarina käynnistyy Kimmyn vapautuessa bunkkerista, jossa hän oli ollut 15 vuotta oudon kultin aivopesemänä uhrina. Kimmy itse oli luullut maailman olleen tuhoutunut, joten teini-ikäisenä kaapatun naisen uudessa elämässä on reippaasti ihmeteltävää.

Kimmy päätyy New Yorkiin ja omalaatuisen Titus Andromedonin (Tituss Burgess) kämppäkaveriksi. Kimmyn elämään ilmestyy myös heidän vuokraemäntänsä (Carol Kane) sekä uuden lastenvahtityön pomo, rikas vaimorukka (Jane Krakowski).

Kimmy alkaa rakentaa itselleen elämää, mutta suurin ongelma on Kimmyn itsensä kehittäminen, sillä hän on jäänyt pitkälti henkisesti teini-ikäisen tasolle bunkkerivuosiensa takia.

Kimmyn uskomaton optimismi ja reippaus näytetään selviytymiskeinoina, jotka auttavat hänet läpi tilanteesta kuin tilanteesta mutta samalla estävät kunnon kehityksen.

Pinnalla Unbreakable Kimmy Schmidt on kepeä komediasarja oudossa tilanteessa elävästä nuoresta naisesta, mutta pinnan alla on vaikeitakin aiheita, joita sivutaan vain vähän, ja silloinkin yleensä huumorin keinoin.

Mm. Kimmyn ensimmäiset seksikokemukset tapahtuivat bunkkerissa, eikä Kimmy halua niistä kertoa paljoa, puhumattakaan itse kidnappauksesta ja aivopesusta.

Toisaalta Kimmy on hyvä esimerkki ihmisestä, jota eivät edes järjettömät vastoinkäymiset ole lannistaneet. Vaikka suurin osa sarjan hahmoista ja katsojista tuijottaakin hänen hymyilevää persoonaansa silmät suurina ja ainakin vähän paheksuen, annetaan Kimmy selkeästi katsojalle esimerkkinä siitä, että positiivisuus voi myös olla tietoinen valinta eikä pelkästään sattumanvarainen luonteenpiirre.

Ensimmäisien tuotantokausien aikana Kimmy seikkailee aikuisuuden perusasioiden oppimisen parissa, hoitaa koulun kuntoon ja saa itselleen ensimmäisen kunnon työpaikan.

Kimmyn rinnalla sekoilee aivan omalla tasollaan Titus, joka jatkuvasti yrittää käynnistää kituvaa näyttelijänuraansa.

Titusia esittävä Burgess onkin ollut sarjan varsinainen tulokastähti, jonka roolisuoritus on yhtä meemiä toisensa perään.

Sarja on myös täynnä huikeita vierailevia tähtiä, joista esimerkkinä kultin johtajaa esittävä Jon Hamm sekä Kimmyn äitiä esittävä Lisa Kudrow.

Unbreakable Kimmy Schmidt -sarjan 4. kauden ensimmäinen osa julkaistaan Netflixin suoratoistopalvelussa keskiviikkona 30. toukokuuta. Sarjan viimeiseksi jäävän kauden toinen osa julkaistaan myöhemmin tänä vuonna, jonka jälkeen tehtäneen vielä tarinan päättävä tv-elokuva.

 

Lisää luettavaa