Pixar-perustaja seuraavasta isosta villityksestä: ”Se ei ole tarinankerrontaa”

Virtuaalitodellisuus on tulossa koteihin monissa eri muodoissa lähitulevaisuudessa. Monet mainostavat VR:n mullistavan tapaa kertoa ja eläytyä elokuviin, mutta muuttavatko päässä olevat lasit ja mahdollisuus katsoa ympärilleen tapaa, jolla eläydymme tarinaan?

Pixarin perustaja Ed Catmull varoittelee, ettei virtuaalitodellisuus ole ihan sellainen teknologinen vallankumous tarinankerronnassa kuin monet uskottelevat.

”Se ei ole tarinankerrontaa. Ihmiset ovat yrittäneet kertoa tarinoita virtuaalitodellisuuden avulla jo 40 vuotta. He eivät ole onnistuneet.”

Catmull ei kuitenkaan näe, etteikö teknologialla olisi paikkaansa.

”Meillä on kokonainen jättiteollisuus: pelit… Se on kuitenkin oma taiteenlajinsa, eikä se ole sama kuin lineaarinen kerronta. Lineaarinen kerronta on taiteellisesti ohjattu tapa kertoa tarina, jossa valaisu ja ääni ajavat täysin selkeää asiaa. Et vain vaeltele ympäriinsä maailmassa.”

Kokemuksen syvällä rintaäänellä puhuva Catmull on huomannut, miten paljon esimerkiksi Oculus VR on parantanut virtuaalimaailmakokemusta, mutta ei usko sen mullistavan elokuvakerrontaa.

”Se on hyvää, mutta se ei ole tarinankerrontaa. Se että olet muuttanut teknologiaa ja ihmiset ovat innoissaan siitä, ei muuta vangitsevan tarinankerronnan vaikeutta. Ihan kuin kirjat eivät ole sama asia kuin elokuvat. Niiden ei tarvitse olla”, Catmull sanoo.

Lähde: The Guardian

(Episodi/ML)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut