Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto meni Tanskaan

Onnea Tanska!

3.11.2021 11:30

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2021 elokuvapalkinnon ovat saaneet ohjaaja ja käsikirjoittaja Jonas Poher Rasmussen, käsikirjoittaja Amin ja tuottajat Monica Hellström, Charlotte de la Gournerie ja Signe Byrge Sørensen elokuvallaan Flee.

Voittaja julkistettiin tiistai-iltana 2.11. Kööpenhaminassa Pohjoismaiden neuvoston syysistunnon yhteydessä.

Flee nimettiin viime viikolla Tanskan Oscar-ehdokkaaksi.

300 000 Tanskan kruunun (noin 40 300 euron) suuruinen palkinto jaetaan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken tasan. Näin korostetaan sitä, että elokuva on taiteenlajina tulosta näiden kolmen päätoimijan tiiviistä yhteistyöstä.

Palkintolautakunta, jossa on mukana yksi jäsen kustakin viidestä Pohjoismaasta, perustelee tämän vuoden voittajavalintaa näin:

”Esteettinen, poliittinen ja inhimillinen ulottuvuus yhdistyvät vain harvoin yhtä täydelliseksi taiteelliseksi kokonaisuudeksi kuin Fleessä.

Ohjaajan lapsuudenystävä Amin kertoo animoidussa dokumentissa ensimmäistä kertaa dramaattisen elämäntarinansa homona ja afganistanilaisena lapsipakolaisena. Nyt hänen elämänsä on tulossa suureen käännekohtaan: hän on menossa naimisiin.

Elokuva kyseenalaistaa aikamme pakolaiskeskustelua konkreettisesti ja ravistelevasti. Katsojan on kuitenkin helppo samastua Aminin yleiseen eksistentiaaliseen epävarmuuteen, jota elokuva tukee havainnoimalla yksityiskohtia ja tilanteita harkitusti ja välillä humoristisestikin. Animaation käyttö ratkaisee loistavasti kaksi käytännön haastetta, jotka liittyvät anonyymiuteen ja fyysisen kuvamateriaalin puutteeseen.”

Flee on voittanut Sundancen World Cinema Documentary -kilpasarjan juryn pääpalkinnon sekä parhaan pitkän elokuvan palkinnon Annecyn animaatioelokuvajuhlilla.

Lisää luettavaa