Pohjoismainen elokuvapalkinto meni Islantiin

29.10.2014 20:45

Islantilainen ohjaaja-käsikirjoittaja Benedikt Erlingsson ja tuottaja Friðrik Þór Friðriksson vastaanottivat Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2014 elokuvapalkinnon elokuvastaan Of Horses and Men (Hross ì oss). Palkinnonjakotilaisuus pidettiin Tukholman kaupungintalossa.

Palkintolautakunnan perustelun mukaan Of Horses and Men on hätkähdyttävän omaperäinen elokuva, joka ammentaa islantilaisen saagaperinteen lakonisesta huumorista.

”Elokuva käsittelee ihmisen ja luonnon välisiä vahvoja siteitä. Elokuvan toisiinsa nivoutuvien tarinoiden keskiössä on ihmisen ikuinen pyrkimys hallita luontoa ja hänen säälittävä epäonnistumisensa, jolla on usein katastrofaaliset seuraukset. Ohjaaja ymmärtää syvällisesti hevosten ja ihmisten alkuvoimaa, ja ihmisen tragikoomisen käytöksen tarkastelu eläimen näkökulmasta tuo Of Horses and Men -elokuvaan omaleimaista lyyrisyyttä sekä mustanpuhuvaa komiikkaa. Ohjaaja Benedikt Erlingsson yhdistelee vaikuttavaa kuvakieltä, leikkausta ja musiikkia tavalla, joka saa elokuvan tuntumaan suoranaiselta luonnonvoimalta.”

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto on suuruudeltaan 350 000 Tanskan kruunua (noin 47 000 euroa), ja sen luovutti viime vuoden voittaja Sisse Graum Jørgensen.

(Episodi/JH)

Lisää luettavaa