Rakkautta & Anarkiaa – päivä 10: Rationaalinen ratkaisuko?

25.9.2010 19:45

Rakkaus-elokuvissa näkee harvoin pääosassa aikuisia, noin 50-vuotiaita ihmisiä. Ja vielä harvemmin nähdään sitä, kuinka kipinä syttyy kahden 50-vuotiaan, tahollaan naimisissa olevan ihmisen välillä. Heitetään siihen lisäksi se, että rakastunut ja intohimon pauloissa oleva mies ehdottaa, että rakkaus toiseen naiseen olkoon pariskuntien toisten osapuolien tiedossa, että se menisi ohi. Pariskunnat muuttavat saman katon alle. Rationaalinen ratkaisu. Ruotsalainen avioliitto.

Idea tuntuu ihan älyttömältä. Yhdistää kaksi paria saman katon alle, jotta toisesta mies ja toisesta nainen saavat rauhassa ottaa ilon irti välilleen syntyneestä himosta ja rakkaudesta. Jäljelle jääneet osapuolet joutuvat seuraamaan (ja kuuntelemaan) kaikkea ihan vierestä. Tätä se on Jörgen Bergmarkin ohjaamassa elokuvassa.

Ruotsalainen avioliitto on vaikea elokuva, josta kirjoittaa. En oikein tiedä mitä siitä ajatella. Elokuvan aikana välillä nauratti, välillä ärsytti ja sitä oli jopa ihan raivona rationaalisen ratkaisun keksineelle Erlandille (Rolf Lasgård). Aihe on kuitenkin erittäin mielenkiintoinen ja Bergmark ja käsikirjoittaja Jens Jonsson kertoivatkin minulle haastattelussa, että aihe on eräänlainen tabu. Hellät hetket autossa kaupan parkkipaikalla ovat teinien ja nuorten puuhaa, ei aikuisten ihmisten. Rakkaus ja kipinöiden lento vanhempien ihmisten välillä on jotain, mitä ei osaa kuvitella todeksi. Sitä vain ajatellaan, että aikuiset miehet juovat vain kaljaa, katsovat urheilua televisiosta ja eivät näytä tunteitaan.

Elokuvan jälkeen aloin miettiä, että voisiko kaksi pariskuntaa oikeasti pystyä tuollaiseen. Pystyisikö nainen seuraamaan vierestä, kun oma mies onkin toisen naisen kanssa ja vieläpä omassa kodissaan. Pystyisikö mies seuraamaan vierestä, kun oma hyvä ystävä nappaa oman vaimon. Voisiko tämä tapahtua oikeasti? Monenlaisia ratkaisuja tehdään, että avioliitto toimisi eikä tarvitsisi erota. Erlandin ratkaisu oli vähintäänkin omaperäinen.

Bergmarkin ja Jonssonin haastattelu tulee tälle sivustolle myöhemmin.

Kirjoittaja on Episodin toimitusharjoittelija

Lisää luettavaa