Rakkautta & Anarkiaa – päivä 6: Silvio Soldinin juttusilla

21.9.2010 21:25

Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin myötä Helsingissä vierailee kansainvälisiä elokuvantekijöitä. Tänään sain mahdollisuuden jututtaa yhtä heistä. Italialainen ohjaaja Silvio Soldini saapui Suomeen eilen iltapäivästä ja viipyy täällä huomiseen. Hänen elokuvansa Kun silmäni mä auki saan esitys on alkanut tänään illalla klo 21 Maximissa ja Soldini on myös paikalla näytöksessä.

Itse olen päässyt Soldinin uutukaisen jo näkemään. Elokuva kyllä vetosi minuun suuresti. Roolihahmot ovat niin ihanan tavallisia. Samanlaisia ihmisiä kuin kaikki muutkin, joilla on ihan tavalliset ongelmat. Tarinassa ei sinänsä ole mitään uutta, mutta silti se tuntui uudella tavalla tehdyltä.

Kun silmäni mä auki saan pääosassa ovat Anna ja Domenico, jotka ovat tahollaan vakaissa suhteissa, Domenico jopa naimissa ja kahden lapsen isä. He tapaavat sattumalta ja kipinä heidän välillään syttyy heti. Tunteitaan vastaan ei ole helppoa taistella eivätkä hekään siihen pysty.

Elokuvan tapahtumiin on jotenkin erittäin helppo samaistua. Samalla tavalla voisi tapahtua myös itselle. Ja kyllä sitä kipinän syttymistä kahden ihmisen välillä on saanut todistaakin. Sen takia jotenkin ymmärtää myös päähenkilöiden ratkaisut ja sen suuren intohimon heidän välillään. Yleensä tällaiset elokuvat eivät ole minun juttu, mutta tämä on positiivinen poikkeus.

Kun silmäni mä auki saan tarina on Soldinin mukaan tapahtunut oikeasti, sillä eräs ihminen kertoi omista kokemuksistaan hänelle.
– Kertomus oli niin koskettava, että minun täytyi heti kertoa se käsikirjoittajalleni, Dorina Leondeffille ja hänestäkin se oli todella koskettava tarina ja hän ehdotti, että tekisimme siitä elokuvan, Soldini kertoo.

Elokuvassa Annan ja Domenicon välinen lataus purkautuu salaisina hetkinä hotelissa. Kohtaukset ovat paljastavia ja kiihkeitä, mutta ne saatiin helposti kuvattua.
– Me suhtauduimme kohtauksiin kuin mihin tahansa muihin elokuvassa oleviin kohtauksiin ja harjoittelimme niitä, ehkä jopa hieman enemmän kuin muita. Kävimme läpi mitä tapahtuu missäkin järjestyksessä. Valmistautuminen oli vaikeaa, mutta itse kuvaustilanne sujui helposti ja saimme kohtaukset kuvattua yhdellä, kahdella otolla, Soldini paljastaa.

Soldinin seuraava elokuvaprojekti tulee olemaan komedia. Hän oli suunnitellut tekevänsä jo Days and Cloudsin jälkeen komedian, mutta vastaan tulikin Kun silmäni mä auki saan -elokuvan tarina. Rakkautta & Anarkiaa-festivaalin jälkeen Soldinin viimeisin pitkä elokuva tullaan näkemään Suomen teattereissa ensi vuoden puolella. Soldinin haastattelu kuvattiin videolle ja se julkaistaan myöhemmin tällä sivustolla.

Kirjoittaja on Episodin toimitusharjoittelija

Kuva: Lassi Kaaria

Lisää luettavaa