Rakkautta & Anarkiaa – päivä 7: Ei se ole poka mikhään!

22.9.2010 15:08

Tänään Rakkautta & Anarkiaa-festivaalilla esitetään Dome Karukosken uusin elokuva Napapiirin sankarit. Lappiin sijoittuva seikkailukomedia valtaa valkokankaan Bio Rexissä klo 18:30. Näytös on festivaalin ainoa ja paikalla ovat itse ohjaaja Karukoski sekä mies- ja naispääosanäyttelijät Jussi Vatanen ja Pamela Tola.

Napapiirin sankarit tuo lappilaisen murteen kankaalle. Hoota laitetaan paikkaan, jos toiseenkin ja poka-sanaa viljellään ja puhutaan mie-sie-kieltä. Napapiirin sankarien katsominen tuntui niin kotoisalta, että nautin siitä jo ihan sen takia. Vietin itse puolet viime kesästä Lapissa tullen rajajokivartta pitkin alas Karesuvannosta Tornioon ja murre tuli sinä aikana tutuksi. Niin, ja onhan ne viimeiset kolme vuotta kuluneet Torniossa muutenkin, opiskelujen myötä.

Napapiirin sankarit seuraa Vatasen näyttelemän Jannen digiboksin ostoreissua. Ja boksi pitää lähteä hakemaan Rovaniemeltä asti, ettei avovaimo toteuta uhkaustaan ja lähde lätkimään. Oisihan se boksin saanut lähempääkin, mutta kauppa ehti mennä kiinni ja rahaa meni kaljaan. Reissulle Rolloon lähtee matkaan Jannen hyvät kaverit Kapu (Jasper Pääkkönen) ja Räihänen (Timo Lavikainen) ja eihän se reissu ihan putkeen mene.

Napapiirin sankareissa näkyy itselleni tuttuja paikkoja ja kuulee tutun kuuloista puhetta. Parasta kuitenkin on hauska ja toimiva tarina, jollaista en ole nähnyt moneen vuoteen kotimaisen elokuvan saralla. Ja ne Lapin maisemat; lunta, lunta ja lisää lunta. Talvea tuli ikävä, ihan kuin The Snow Queen -elokuvan aikana.

Pääosamies Vatanen on itselleni uusi tuttavuus ja hän suoriutui kyllä hyvin Jannena. Ja Timo Lavikaisesta taasen en voi olla pitämättä, hän voitti minut puolelleen aikanaan Pitkä kuuma kesä -elokuvassa. Kapun jokseenkin pessimistinen asenne on huvittava ja Jannen päättäväisyys ihailtavaa. Kyllä se mies lopulta rakkaansa eteen tekee sen, mitä pyydetään. Vaikeaksi vain täytyy helpot asiat tehdä, vaikka oikeasti ei se ole poka mikhään!

Kirjoittaja on Episodin toimitusharjoittelija

PS. Napapiirin sankareihin musiikin säveltänyt Lance Hogan vierailee myöskin Rakkautta & Anarkiaa-festivaalilla. Hänen haastattelunsa tulee tälle sivustolle myöhemmin.

Lisää luettavaa