Ralph Fiennes haukkuu teattereiden trigger-varoitukset: ”Sinun pitäisikin olla kauhistunut ja häiriintynyt”

Näyttelijät ihmettelevät nykytrendiä.

13.2.2024 17:31

Veteraaninäyttelijä Ralph Fiennes pitää teattereiden trigger-varoituksia naurettavina. Ilmeisesti Iso-Britanniassa on tapana varoittaa katsojia, mikäli näytelmässä on jotain sellaista materiaalia, joka saattaa loukata tai aiheuttaa tunteita.

Fiennes tähdittää uutta kiertävää Macbeth-tuotantoa.

– En usko, että meidän aikana oli mitään tällaisia trigger-varoituksia. Macbethissä on melko häiriintyneitä kohtauksia, kauheita murhia ja sen sellaista, mutta teatterin tarkoituksenahan on juuri kauhistuttaa ja shokeerata. Ei ketään pitäisi varoittaa tällaisista asioista. Ei meillä ollut lapsena varoituksia, Fiennes kertoo BBC One -kanavan Sunday with Laura Kuenssberg -ohjelmassa.

Fiennesin mielestä on kuitenkin ihan hyvä, jos fyysisiä oireita aiheuttavista efekteistä, kuten välkkyvistä strobovaloista, varoitetaan etukäteen.

– Shakespearen näytelmät ovat täynnä murhia ja kauhua. Ei meitä varoitettu nuorina opiskelijoina niistä. ”Hei muuten, Gloucesterilta revitään silmät päästä King Learissa.” Teatterin pitää elää ja olla yhteydessä siihen hetkeen, Fiennes sanoo.

– Juuri odottamattomuus tekee teatterinäyttelijöistä niin jännittäviä.

Myös Taru sormusten herrasta -tähti Ian McKellen on pyytänyt poistamaan trigger-varoitukset hänen näytelmistään.

– Salin ulkopuolella on lappuja, joissa katsojia varoitetaan erään kohtauksen kovasta äänestä ja välkkyvistä valoista. Heitä varoitetaan myös tupakointiin viittaamisesta. Heitä varoitetaan jopa näytelmän kuolemasta, McKellen kertoi Sky Newsille.

Myös näyttelijä Christopher Biggins on kritisoinut teattereiden trigger-varoituksista, jotka annettiin ennen hänen Romeo ja Julia -näytelmäänsä.

– Pitääkö meillä olla varoitukset kaikesta mahdollisesta? Se on täysi vitsi. Ne suorastaan loukkaavat teatterivieraiden älyä, Biggins sanoi.

Lähde: The Guardian

Lisää luettavaa