Renny Harlinin found footage -elokuvan taustalla mielenkiintoinen tapaus

Devil’s Pass on toteutettu Blair Witch Projectin jalanjäljissä.

28.2.2014 13:46

Vielä on epäselvää, tuleeko Renny Harlinin Hercules-elokuva teattereihin. Sitä odotellessa kotiteattereihin on saapunut Harlinin edellinen ohjaustyö Devil’s Pass, joka tunnetaan myös nimellä The Dyatlov Pass Incident.

Devil’s Passin taustalla on mielenkiintoinen tositapaus. Yhdeksänhenkinen vaeltajien ryhmä joutui onnettomuuteen lumisella Pohjois-Uralilla vuonna 1959.

Kaikki retkikunnan jäsenet löytyivät kuolleina, mutta kuolemille ei löytynyt järjellistä selitystä. Ulkoisen väkivallan merkkejä ei havaittu, mutta silti uhreilla oli outoja sisäisiä vammoja.

Tapaus on synnyttänyt monenlaisia salaliittoteorioita, joissa on mukana ulkoavaruuden olioita, paranormaaleja ilmiöitä ja Venäjän armeijan ydinkokeita.

Harlinin elokuvassa ryhmä amerikkalaisia opiskelijoita lähtee tutkimaan tapausta ja kuvaa samalla dokumenttia. Devil’s Pass on toteutettu Blair Witch Projectin jalanjäljissä found footage -tyyliin.

Lajityypissä on ongelmansa, eikä Harlin ole niiltä välttynyt. Tässäkin elokuvassa lopputulos näyttää halvalta, ja siinä kierrätetään moneen kertaan käytettyjä keinoja. Kamera heiluu, kaatuilee ja siinä on häiriöitä.

Onneksi elokuvassa on muutakin kuin huonoa videokuvaa. Alkupuolella nähtävät venäläiset uutisväläykset on toteutettu uskottavasti. Loppupuolella mukaan tulee visuaalisia kauhuefektejä, mutta valitettavasti niistä ei voi sanoa samaa.

Pahin ongelma on persoonattomat henkilöhahmot ja tylsä dialogi. Kauhuelokuvissa on aivan tarpeeksi nähty hölmöjä amerikkalaisnuoria.

Ei lisämateriaalia.

Jussi Huhtala

Elokuva ★★

Devil’s Pass. USA / UK / Venäjä 2013. Ohjaus Renny Harlin. Käsikirjoitus Vikram Weet. Pääosissa Holly Goss, Matt Stokoe, Gemma Atkinson, Luke Albright. Ikäraja 16. Dvd & blu-ray. Julkaisupäivä 7.2.2014.

Lisää luettavaa