Rohkea Anna Eriksson ei pelkää laittaa itseään likoon – Hätkähdyttävä kuvasto syrjäytti perinteisen tarinankerronnan

Tuomariston mukaan Anna Eriksson on rämäpäisesti ottanut pitkän muusikkouransa jälkeen elokuvan haltuun tavalla ja tyylillä.

30.8.2022 14:00

Anna Erikssonille on annettu järjestyksessään toinen Espoo Ciné -palkinto Espoo Ciné -avajaisgaalassa. Palkinto myönnetään vuosittain henkilölle tai taholle, joka edistää kotimaista elokuvakulttuuria kohti monimuotoista eurooppalaisuutta.

Palkinnon jakava jury koostuu Espoo Cinén hallituksen jäsenistä. Palkinnon jakoi ensimmäisen Espoo Ciné -palkinnon viime vuonna saanut Paula Vesala.

Tuomariston mukaan Anna Eriksson on rämäpäisesti ottanut pitkän muusikkouransa jälkeen elokuvan haltuun tavalla ja tyylillä, joka asettuu tietoisesti kotimaisen elokuvan totunnaisen mitta-asteikon ulkopuolelle.

Eriksson ei ole pelännyt laittaa itseään likoon eurooppalaisena elokuvantekijänä tähänastisissa ohjauksissaan, Marilyn-myyttiä myllänneessä M:ssä (2018) sekä Locarnon elokuvajuhlilla avanneessa W:ssä (2022), jotka etenevät enemmän hätkähdyttävän kuvaston ja sen tunnelman kuin suoraviivaisen tarinankerronnan voimalla.

Tuomaristo kertoo Annan olevan rohkea, sillä hän on huipulla ollessaan vaihtanut suuntaa ja noussut kansainvälisesti merkittäväksi nykytaiteilijaksi uudella urapolullaan. Tuomariston mukaan hän on poikkeuksellisen monipuolisesti lahjakas sekä peloton kritisoimaan taiteiden ja kulttuurin kenttää, minkä lisäksi hän on haastanut suomalaista käsitystä taiteessa teoksillaan ja kannanotoillaan.

Espoo Ciné esittää 22. lokakuuta Kino Tapiolassa palkinnon kunniaksi juhlanäytöksen, jossa nähdään Anna Erikssonille tärkeä eurooppalainen elokuva, Pier Paolo Pasolinin Matteuksen evankeliumi (1964) sekä Erikssonin oma elokuva W. Hän on itse paikalla esittelemässä molemmat elokuvat.

Lisää luettavaa